SPLIĆANIMA ODJEDNOM SMETA BAJAGA Traže zabranu koncerta na groblju

Foto: Index/Youtube

PREMDA se već šest godina organizira na Sustipanu, starom splitskom groblju, ovogodišnji program Sna sustipanske noći izazvao je burne reakcije u splitskom kotaru Meje. Predsjednik kotara HDZ-ovac Ante Bekavac poslao je medijima priopćenje da je ovogodišnji program manifestacije apsolutno nepriličan za prostor na kojem se događanje održava.

"To je prostor posebnog pijeteta"

Bekavac navodi da je riječ o starom splitskom groblju na kojem je ukopano više od 50 tisuća Splićana.

"Koncerti i ljetna događanja koja se niz godina organiziraju u okviru manifestacije San sustipanske noći na prostoru Sustipana su nedopustiva i nedolična tom prostoru memorije i posebnog pijeteta tragično devastiranog starog splitskog groblja i zaštićenog područja Park šume Marjan. Tražimo preispitivanje i ukidanje odluke o suglasnosti za održavanje programa, na tom prostoru se može dopustiti organizacija samo onih sadržaja koji čuvaju dostojanstvo pokopanih, a ne narušavaju pravila ponašanja unutar Park šume Marjan", naveo je u priopćenju Bekavac. 

Građani su se žalili zbog Bajage

Kako doznajemo, pravi problem je zapravo u nastupu Bajage koji bi trebao zasvirati nakon TBF-a. U kotaru Meje zaprimljeno je više pritužbi građana kojima smeta Bajaga, no Bekavac tvrdi da nisu glasali o Bajagi, već o manifestaciji kao takvoj. 

"Ne bih Bajagi davao veći značaj no što mu pripada. I lani smo zaprimili veći broj pritužbi zbog buke, a ovogodišnji program zasigurno nije pomogao. Izrazito je nekulturno održavati koncerte na groblju", kazao nam je Bekavac.

Organizator: Ne želimo šporkavat Sustipan lokalnim izborima

"Sustipan nikad nije imao nijedan incident, nijednu mrlju. Ne želimo šporkavat Sustipan lokalnim izborima. Idemo dalje, pustite da nas radimo", komentirao nam je traženje GK Meje organizator Sna sustipanske noći Danijell Nikolla. 

Bajaga se već javio. Raduje se ponovnom dolasku u Split. Čuo je da je atmosfera Sustipana opuštenija pa će pripremiti odgovarajući repertoar s više laganijih pjesama.

"Uvijek smo dobro prolazili kod publike u Splitu", konstatirao je Bajaga. Kada je prije gotovo 15 godina svirao na Bačvicama, koncert je prekinut jer je u publiku bačen suzavac.

Puljak: Ovo je borba za ideologiju i politiku

"Uistinu je postalo nakaradno tko se sve i kakvim argumentima bori za takozvane kulturne vrijednosti, a ispod celofana lako je prozrijeti da se radi o isključivo borbi za ideologiju i politiku. Sramota je u koje bi nas stoljeće neki vratili, samo da im to omogućimo. Ali, nećemo im to dopustiti", komentirala je slučaj predsjednica Pametno Marijana Puljak.

Markovina: Priopćenje predsjednika kotara Meje je istinski imbecilno

Situaciju je komentirao i lider Nove ljevice Dragan Markovina.

"Priopćenje predsjednika GK Meje je istinski imbecilno. Čitav tekst služi da prikrije ono što je zaista cilj ovakvog zahtjeva. Radi se o tome da bi Bekavac cenzurirao ideološki ili po porijeklu njemu nepoćudne izvođače, samo nema dovoljno hrabrosti da to i otvoreno kaže. Na Sustipanu već desetljećima buja život, od ogromne količine pireva, predstava Splitskog ljeta, snimanja spotova do brojnih koncerata i druženja mladog svijeta u kasnim noćnim satima. Na Sustipanu se odvija i dvodnevna vrhunska glazbena manifestacija San sustipanske noći koja je ponudila odličnu koncertnu ponudu i nijednom nije pala ispod visokih kriterija u izboru izvođača", komentirao je Markovina.

Pozvao je dušebrižnike s Meja da Splićane poštede vlastitog licemjerja i prestanu izigravati ulogu mjesne zajednice Bol-Plokite koja je svojedobno s jednakom razinom cinizma i argumentacije spriječila izgradnju konkatedrale Svetog Petra na mjestu današnjeg Doma mladih.

Nije prvi put da imaju problema s njim

Inače, ovo nije prvi put da je Bajaga imao problema s održavanjem koncerta u Splitu. Naime, na koncertu u 2003. na splitskim Bačvicama, među publiku je bačen suzavac.

>> Split: Zbog suzavca prekinut koncert Bajage

 

Pročitajte više