Gradski vijećnik: Urbanizam je u Rijeci potpuno zanemaren

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

Riječki gradski vijećnik i potpredsjednik Centra Marin Račić ustvrdio je danas da je urbanizam kao struka potpuno zanemaren u Rijeci, jer se u odjelu za urbanizam pojavljuju arhitekti tek na četvrtoj razini upravljanja.

Po novom ustroju Gradske uprave, u upravnom odjelu za urbanizam i prostorno uređenje na drugoj razini upravljanja, kao pomoćnik pročelnika za urbanizam je zaposlen inženjer građevinarstva, na trećoj razini voditelja odsjeka za urbanizam je pravnica, a tek na četvrtoj razini se pojavljuju arhitekti, kaže Račić.

Podsjetivši da danas istječe rok za prijavu za pročelnička mjesta gradskih upravnih odjela, rekao je da će se nakon prijava i odabira znati tko će biti pročelnik tog odjela.

"Rijeka nema zavod za prostorno uređenje"

Račić je naglasio da se urbanizam studira samo na arhitektonskim fakultetima, a stručne poslove vezane uz urbanizam mogu obavljati samo arhitekti, ne i inženjeri građevinarstva ili pravnici.

Također, Rijeka, za razliku od drugih većih gradova u Hrvatskoj, nema zavod za prostorno uređenje u kojem bi radili stručnjaci.

"Postavlja se pitanje treba li Rijeci urbanizam. Ako do sada nije bio potreban, ispravit ćemo to na sljedećim lokalnim izborima, kad postanem gradonačelnik", poručio je Račić.

Osvrnuo se i na štrajk radnika komunalnog društva Čistoća, ocijenivši da je legitiman kao krajnji potez radnika u borbi za veće plaće. Ustvrdio je da su njihove plaće manje nego na sličnim radnim mjestima u drugim gradovima, poput Opatije, Splita ili Zagreba.

Pozvao je gradonačelnika Marka Filipovića da što prije riješi taj promet. "Najkonkretniji korak bio bi smjena uprave Čistoće, koja očigledno ne radi svoj posao, ako se ne želi susresti s radnicima i razgovarati o njihovim problemima", ustvrdio je Račić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više