GRAFOLOG ZA INDEX Sauchini potpisi na putnim nalozima su lažirani

Foto: Pixsell/Patrik Maček

MARIJAN Krajna, sudski vještak za grafologiju kojeg je angažirala obrana Tomislava Sauche, utvrdio je kako na spornim putnim nalazima gotovo sigurno nije Sauchin potpis.

Po nalogu obrane Tomislava Sauche, napravio je vještačenje potpisa na onih 127 putnih naloga u razdoblju između 2012. i 2016. godine, za koje su MUP-ovi vještaci već rekli kako se nedvojbeno ili vrlo vjerojatno na njima nalazi upravo potpis Tomislava Sauche, bivšeg predstojnika ureda premijera iz vlade Zorana Milanovića.

Razlika u ritmu pisanja i strukturi

U razgovoru za index, Krajna nam je otkrio kako je utvrđena razlika u ritmu pisanja i strukturi poteza.

"Na ovim putnim nalozima koje sam ja radio ne nalazi se Sauchin potpis. To su nalozi između 2012. godine i 2016. godine. To je najviši stupanj vjerojatnosti, ali bi se trebalo naglasiti da decidirano mišljenje treba imati izvornike dokumenata. Ja ih nisam imao na raspolaganju. Ovo je mišljenje na temelju fotokopija koje sam imao na raspolaganju, ali naglasio sam tamo da je nužno imati na raspolaganju izvornike dokumenata", rekao nam je grafolog.

Objasnio nam je kako je potpis imitiran više puta tijekom godina. Potpis se stalno ponavljao, bez prirodnih varijacija. Sudski vještaj je pojasnio kako su varijacije prirodne u rukopisu, a u velikom broju spornih dokumenata tih varijacija nije bilo.

Nema varijabilnosti


"Bitna je razlika u ujednačenosti potpisa. Dakle, njegovi potpisi iz tog vremena, unutar te četiri godine su izuzetno ujednačeni. Ne postoji prirodna rukopisna varijabilnost koja postoji kod svake osobe. To je ključni razlog, taj nedostatak varijabilnosti koji postoji kod prirodnog rukopisa", objašnjava Krajna za Index.

Nema spontanosti

"Po mom mišljenju, osoba koja je krivotvorila, ona je dobro naučila i uvježbala jedan grafički oblik koji je zapravo ponavljala. Ta osoba je postigla vrlo visoku vještinu pisanja. Međutim, tu je, kako sam rekao, najsporniji nedostatak te prirodne varijabilnosti koja je vidljiva iz dana u dan i iz potpisa u potpis", rekao nam je sudski vještak za grafologiju.

"Nema spontanosti, nema prirodnih spontanih potpisa i nema prirodne spontane varijabilnosti koja se nalazi kod svih njegovih nespornih potpisa. U elaboratu se to lijepo vidi", utvrđuje grafolog.

Relativno jednostavan potpis

"Imitiran je samo jedan grafički oblik potpisa. Još ključnije je da je njegov potpis zapravo relativno jednostavan. Motivirana osoba s grafometrijskim motoričkim sposobnostima to može vrlo lako imitirati", rekao je Marijan Krajna za Index.

Pročitajte više