granić u požegi o provedbi ugovora sa svetom stolicom

Potpredsjednik Vlade Goran Granić danas se u Požegi biskupskom dvoru sastao s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, predsjednikom Komisije HBK za odnose s državom, i msgr. Vjekoslavom Huzjakom, glavnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije.

Na sastanku, koji je bio zatvoren za novinare, razgovaralo se o provedbi ugovora između Svete Stolice i Hrvatske, o čemu je Granić na kraju sastanka novinarima dao izjavu.

"Analizirali smo stanje provedbe ugovora. Naše su obveze kroz ugovore poprilično velike. No, ni Vlada, ni Crkva nisu zadovoljne s onim što se do sada napravilo, posebice po pitanju povrata imovine Crkvi. Tu se suočavamo s velikim problemima jer nekretnine koje treba vratiti imaju različit pravni status, no zakon se mora provoditi i mora se iznaći način kako da se u konačnici te nekretnine vrate pravom vlasniku, Katoličkoj crkvi. Do sada je građanima vraćeno tek 15 posto imovine, a nešto se veći postotak odnosi na povrat imovine Crkvi", izjavio je Granić dodajući da povrat imovine Crkvi usložnjavaju brojni problemi od administracije do nepostojanja kulture privatnog vlasništva.

Pojedine se nekretnine, kazao je Granić, nalaze u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, poduzeća, trgovačkih društava koji iz različitih razloga vraćanje imovine ne stavljaju u svoj prioritet.

"Mislim da država i Vlada ne bi smjele predugo imati izgovor poteškoćama, nego se problemi moraju rješavati. Ja se nadam da ćemo zajedničkim naporom odgovoriti na ono što je pred nama. Naša obveza nije sporna i nitko ne dovodi u pitanje njezino izvršavanje", izjavio je Granić dodajući kako postoji mogućnost da se dio crkvene imovine kompenzira i na drugi način, odnosno dionicama Croatia osiguranja, no da se time ipak ne rješavaju svi problemi i sve ono što se mora riješiti.

"Trebalo bi uistinu učiniti sve da se ti ugovori provedu. Imam dojam da postoje mogućnosti i da treba malo više napora kako bi se provedba ubrzala", izjavio je biskup Škvorčević.

(Hina) vreb dd

Pročitajte više