Grbeša: Sad će biti grabeži, o novoj Vladi će odlučiti Mesić

POLITIČKA analitičarka Marijana Grbeša u razgovoru za Index prokomentirala je neizvjesne rezultate parlamentarnih izbora i moguće koalicije. Ipak, najveću ulogu će ovdje, prema njenim riječima, imati predsjednik Stjepan Mesić.

"HDZ definitivno ima relativnu većinu glasova, no sad se javlja problem tko može sakupiti koalicijske partnere - stranke uz pomoć kojih će biti sastavljena nova Vlada. HDZ se zbog relativne većine glasova proglašava pobjednikom, no sada je to pitanje koalicijskog potencijala stranaka", rekla je Grbeša.

"Sada će veliku ulogu imati predsjednik Mesić, koji na temelju konzultacija s onim tko je dobio relativnu većinu glasova, treba procijeniti može li taj sastaviti Vladu. Tako on, unatoč tome da je HDZ osvojio relativnu većinu, može procijeniti da HDZ nije sakupio koalicijske partnere i sastavljanje Vlade povjeriti SDP-u", pojasnila je.

"Sad će biti grabeži"

"Ako HSS priđe HDZ-u, onda je priča manje-više gotova. Ne slože li se HSS i HSLS oko toga kome će se prikloniti, onda se jednostavno mogu razdvojiti", rekla je Grbeša o budućim koalicijama.

Na pitanje hoće li HDZ pristati na konzervativni program HSS-a, Grbeša je odgovorila: "Sad skoro sve prolazi. Ulog je toliko velik da će jednako velik morati biti kompromis".

"Sigurno je da HDSSB i HSP neće s HDZ-om, a od manjina je sigurno kako će Šemso Tanković sa SDP-om. Sve ostalo ovisi o pregovaračkom potencijalu stranaka. Sad će biti grabeži i pitanje je tko će Mesića uvjeriti da je u stanju sakupiti koalicijske partnere".

I.M.
Foto: I.K.

Pročitajte više