Grbin: Hrvatska je u EU u vrhu po korupciji u koju su upleteni AP i njegova svita

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je danas, uoči saborske rasprave o povjerenju premijeru Andreju Plenkoviću, da je Hrvatska u EU pri dnu po novcu koji građani imaju za život, a u vrhu po korupciji u koju su izravno upleteni "AP i njegova svita".

Svakoga dana u medijima možemo čitati o novoj aferi, a sve vode prema uredu "famoznog AP", rekao je Grbin prije nego što je sabor formalno otvorio raspravu o povjerenju, koju su inicirala 33 oporbena zastupnika na čelu s Domovinskim pokretom.

Zekanović: Brojne afere postoje i u SDP-u, ključna je GP

Zbog toga se danas, kazao je, u saboru mora razgovarati kako se i u što Hrvatska vodi i tko je odgovoran.

Hrvoje Zekanović (HDS) uzvratio mu je da brojne afere postoje i u SDP-u, a da je ključna "GP, Peđa Grbin koji si je neovlašteno uzeo 50 tisuća kuna iz proračuna".

Penava: Stvorili ste okruženje Divljeg zapada

"Gdje su pare", zapitao je zastupnik prije nego što je za govornicu izišao Ivan Penava (DP) i pobrojao razloge, odnosno afere zbog kojih je njegova stranka inicirala opoziv.

"Stvorili ste okruženje Divljeg zapada u kojem cvjeta korupcija i u kojem vi mislite da možete što hoćete", spočitnuo je premijeru i vladajućima, koji se na njegov istup spremaju izreći brojne replike, na što upućuju podignute pločice za replike od kojih se dobar dio sabornice doslovno zažutio.

O povjerenju premijeru Plenkoviću sabor raspravlja prvi put otkako je u listopadu 2016. preuzeo premijersku dužnost. Oporba je proteklih godina bezuspješno pokušavala opozivati cijelu vladu i niz ministara, ali nikad premijera.

Oporba navodi da su brojni razlozi za opoziv - od afere Janaf, preko milijardu kuna izvučenih iz Ine i zatvaranja sisačke Rafinerije, izostale obnove i zdravstvene reforme do afere Software i SMS, u kojoj je, smatraju, kompromitiran zbog poruka bliskih suradnika upućenih direktorima javnih tvrtki.

Vlada odbija sve navode iz oporbenog prijedloga kao neutemeljene i ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru.

Pročitajte više