Grbin: EU bi nam mogla blokirati 25 milijardi eura

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je danas da se Hrvatska se suočava s dva ogromna problema, od kojih je prvi životni standard građana, a drugi korupcija, zbog kojeg nas je, kako kaže, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković spreman dovesti u sukob s Europskom unijom.

Grbin je to rekao na stranačkom skupu "Borba za dostojanstvo" u Osijeku te istaknuo da je taj skup, u međuvremenu, evoluirao u borbu za slobodu, jer to što se događa u Hrvatskoj predstojeće je izbore od izbora u demokraciji pretvorilo u izbore za demokraciju.

Prije dva mjeseca u aferi Mreža saznali smo da HDZ pokušava potkupiti medije nakon čega su donijeli tzv. Lex AP kako bi začepili usta svima onima koje ne mogu kupiti. Za kraj, na čelo Državnog odvjetništva RH žele dovesti Ivana Turudića kako bi taj zakon, kojim svima nama pokušavaju začepiti usta, proveli u praksi, istaknuo je Grbin.

Grbin: Mogli bi nam blokirati 25 milijardi eura

Ustvrdio je da je da je jučerašnja press konferencija Andreja Plenkovića "u potpunosti ogolila karakter ove vlasti" te da je Plenković, kako bi spriječio da se priča o korupciji i da se korupcija procesuira, spreman dovesti Hrvatsku u sukob s Europskom unijom.

Danas je EU Poljskoj odblokirala 130 milijardi eura, prethodno blokiranih zbog narušavanja vladavine prava. Onih hrvatskih 25 milijardi eura, zbog onoga što je Plenković jučer napravio, može biti blokirano, a vi samo zamislite, što će to značiti za hrvatsko društvo, građane i hrvatsko gospodarstvo, upozorio je predsjednik SDP-a.

Istaknuo je da su u Poljskoj, ali i Mađarskoj ta novčana sredstva bila blokirana zbog narušavanja vladavine prava i sprječavanja borbe protiv korupcije, odnosno "točno zbog onoga što Plenković sada radi".

Hrvatski građani će onda dva puta plaćati cijenu korupcije, prvo, jer nas kradu, a drugo, jer su spremni da za to svi plaćamo kaznu, a kaznu Plenković neće platiti iz svoga džepa, nego iz džepa svih građana, poručio je Grbin.

Jakšić: HDZ je promijenio Plenkovića

Saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ocijenio je da "nema te neovisne institucije na koju Andrej Plenković nije pokušao staviti svoju šapu" te da je SDP jedina prava alternativa HDZ-u.

Kada se vraćao iz Bruxellesa Plenković je najavio kako dolazi mijenjati HDZ da bi mijenjao Hrvatsku, a pokazao je da je HDZ zapravo promijenio njega, i da se pretvara u iznimno lošu kopiju Tomislava Karamarka i Milijana Vase Brkića, ustvrdio je Jakšić.

Predsjednica osječko- baranjskog SDP-a Sanja Bježančević kazala je da je Andrej Plenković, sa svojom Vladom i ministrima te aferama koje je nemoguće pobrojati, savršeno demantirao tezu da je Ivo Sanader izolirani slučaj. Naš zadatak je osloboditi Hrvatsku od HDZ-a te omogućiti Hrvatskoj da diše i da se razvija, poručila je Bježančević.

Pročitajte više