Grbin: Ovo je naš prijedog DP-u

Foto: Index

U sjedištu SDP-a novinarima se obratio predsjednik te stranke Peđa Grbin. Govorio je o pregovorima s Domovinskim pokretom. 

Grbin kaže da je najvažnije oformiti sabor i krenuti u smjenu Ivana Turudića, a druga stvar je ukidanje Lex AP-a.

"Ne smijemo dopustiti da čovjek koji ima veze s kriminalom dođe na čelo DORH-a. Ne može se borba protiv kriminala i korupcije voditi s takvom osobom. Druga stvar je pitanje Lex AP. I danas smo čitali da je stanje s pitanjem medijskih sloboda zabrinjavajuće", rekao je Grbin.

"Jasno smo predočili koji su rokovi vezani za obje teme, ali i za formiranje. Znamo koliko je vremena. U ovom trenutku je odluka na DP-u, naša pozicija je jasna", rekao je Grbin.

"Ništa od onog što je na stolu nije neprihvatljivo"

"Imali smo sastanak, ali dogovorili smo se i toga se ja čvrsto držim da će svaka politička opcija davati izjave o svojim pozicijama. Ja neću govoriti u ime drugih. Mi smo naš prijedlog prezentirali drugim strankama koje su do 14. ožujka činile opoziciju. Na svakom je da razmotri i donese odluku. U ovom trenutku je prilika da RH napravi iskorake po pitanju borbe protiv korupcije, a nakon toga su sve opcije na stolu, pa i ponavljanje izbora", rekao je Grbin.

"Ništa od onog što je na stolu nije neprihvatljivo nijednoj strani", rekao je.

"Micanje Turudića je higijensko pitanje"

"Naš stav je jasan - prvo konstituiranje sabora, a potom rješavanje ove dvije stvari (Turudić i Lex AP). Nakon toga se može razgovarati o izbornom zakonu i eventualno raspuštanju sabora. Micanje Turudića je higijensko pitanje u kontekstu borbe protiv korupcije. Drugi korak je ukidanje Lex AP-a", rekao je Grbin.

"O kadrovskim pitanjima nismo razgovarali", rekao je.

UŽIVO Peđa Grbin na konferenciji za medije

Objavljuje Index Vijesti u Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

"Što se tiče nacionalnih manjina, ali i ne samo njih nego stranaka poput HSLS-a ili HNS-a, nije mi realno razgovarati o tome da maknemo Lex AP ili Turudića, a onda razgovarati s onima koju su glasali za takve stvari. Imamo one koji su glasali za imenovanje Turudića i Lex AP i one koji su bili protiv toga", rekao je Grbin.

"Naš stav o obje te teme se nije promijenio. I zato govorimo o onom što znam jer smo o tome glasali", rekao je.

"Razgovori s DP-om nisu bili reda radi"

"Moj dojam je da razgovori nisu bili vođeni pro forma, da se u bilo kojem trenutku osjetilo da se tu radi o nečem što je reda radi, ja ne bih bio tu ni prošli tjedan ni danas. Ovo su za Hrvatsku prevažne stvari da bismo se mi s njima igrali. Borba protiv korupcije, borba za slobodu medija su stvari s kojima se ja nemam namjeru šaliti i zezati. Naša ponuda je konkretna, rezultati ako se ona prihvati su za RH dobri i svatko od onih tko je na jedan način glasao prije 2 mjeseca ima priliku ispraviti ono što se dogodilo voljom HDZ-a i onih koji su ih podržavali.

Mi smo do 14. travnja bili u opoziciji i nismo imali dovoljno ruku, sad možemo biti u poziciji da to promijenimo", rekao je Grbin.

"Vlada mora provoditi zakone koje je donio sabor"

"Ustav je jasan, postoji trodioba vlasti. Zna se tko nosi koju vlast. Vlada RH mora provoditi zakone koji su u RH na snazi. Ako smatra da u nekom zakonu kojeg donese sabor ima nešto sporno, neka se obrate Ustavnom sudu. Vlada zakone koje sabor donese mora poštovati i u praksi provoditi. To je osnova demokracije", rekao je Grbin o hipotetskoj situaciji u kojoj bi njegova opcija formirala sabor.

"Kontinuirano smo u kontaktu i s drugim strankama"

"Razgovore ne prepričavam, samo prenosim ono što su javno rekli. Pogledajte presicu Petrova i zaključite sami: Kontinuirano održavamo kontakte i s drugim strankama", rekao je Grbin.

"Svi izabrani zastupnici koji su bili na listi Rijeke pravde stoje iza ovih odluka i prijedloga. Sad čekamo ostale", zaključio je Grbin.

Pročitajte više