Grbin: Predložit ćemo besplatne vrtiće za svako dijete

Foto: HTV / HRT

PREDSJEDNIK SDP-a Peđa Grbin je u Dnevniku HRT-a govorio o rješenjima koja će njegova stranka ponuditi na sljedećim izborima. Grbin je na sjednici Glavnog odbora SDP-a ustvrdio da će predizborna kampanja biti duga, prljava, puna nesuvislih obećanja i podmetanja. 

Jedno od predloženih rješenja su besplatni vrtići za svako dijete u Hrvatskoj. "Besplatni vrtići za sve. Prije svega za one koji danas pohađaju vrtiće, može se napraviti već prilikom donošenja prvog proračuna. To bi ova vlada, da hoće, mogla napraviti već sada, kod ovog rebalansa, ali ne želi", uvjeren je šef SDP-a.

"Moglo bi se osigurati novac za veće plaće"

"Što se tiče izgradnje novih vrtića, za to je ipak potrebno malo duže vrijeme, ali i to se može napraviti. Kad me pitate koliko to košta, u ovom trenutku, s obzirom na broj djece koja danas idu u vrtiće, radi se o iznosu od 300 milijuna eura, koji bi na godišnjoj razini osigurao da roditelji ne moraju plaćati vrtiće, dakle za roditelje su vrtići besplatni", nastavio je. 

"Osim toga, moglo bi se osigurati novac za povećanje plaća i usklađivanje sa zakonom za odgojiteljice i odgojitelje i konačno bi s tim novcem ostalo sredstava za izgradnju novih vrtića, kojih u Hrvatskoj itekako treba", poručio je.

"Vrtiće se može graditi"

Istaknuo je kako već godinama postoji problem manjka odgojitelja i pomoćnih radnika u vrtićima. Tvrdi da se stoga ne bave nerealnim obećanjima "da će sutra osigurati mjesta za sve u vrtićima". 

"To, nažalost, nije moguće. Ali vrtiće se može graditi, plaće za one koji u vrtićima rade mogu se dovesti na neku normalnu, prihvatljivu razinu, da to zanimanje postane zanimljivo, da ljudi žele postati odgojiteljice i odgojitelji i u konačnici kroz obrazovnu politiku, prije svega na razini gdje se njih uči", zaključio je. 
 

Pročitajte više