Grčki dužnosnik nezadovoljan odlukom SAD-a o Makedoniji

REGIONALNI sastanak predstavnika ministarstava obrane zemalja jugoistočne Europe održan u petak u Ljubljani donio je završnu izjavu u kojoj nisu zapisana imena državasudionica, čime se izbjeglo zaplet oko imena Makedonije koji je izazvala odluka SAD da prizna tu državu pod njenim ustavnim imenom.

Kad je jedan novinar na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka SEDM-a (Inicijative za suradnju ministarstava obrane jugoistočne Europe) zamjenika grčkog ministra obrane Vasiliosa Michalolakosa pitao hoće li odluka SAD-a usporiti proces širenja NATO saveza, on je posebno indikativnim ocijenio neslaganje Europe i SAD-a oko imena potencijalne NATO-ove članice.

"Indikativno je da se EU ne slaže s odlukom SAD-a. To je Grčkoj vrlo važno", rekao je Michalolakis, dodajući da je "nekadašnja jugoslavenska republika Makedonija, FYROM, prijateljska država i potencijalna saveznica". No dodao je da Grčka ne podržava ime koje je FYROM zapisala u svoj ustav kao državno ime, a niti američku odluku koju je nazvao "jednostranim aktom".

Predstavnici ministarstava obrane SEDM-a na svom su se sastanku inače zauzeli za povećanje suradnje na vojnom području i ocijenili da je spomenuta inicijativa dobrodošla, te da je u interesu mira, sigurnosti i stabilnosti u cijeloj regiji.

Pročitajte više