Grčki premijer zamolio da im se iz Hrvatske pošalje kanader

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

KANADER CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s dvije posade, sutra će biti angažiran u Grčkoj gdje će sudjelovati u gašenju požara, izvijestili su danas iz Ministarstva obrane (MORH).

Tijekom susreta predsjednika vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa, grčki premijer ponovno je zamolio da se iz Hrvatske u Grčku uputi kanader kako bi pomogao u gašenju požara.

Hrvatski kanaderi već bili u Grčkoj ovog ljeta

Hrvatski kanader bit će angažiran u Grčkoj u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama. Republika Hrvatska u tu svrhu u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, priopćeno je iz MORH-a.

Inače, Hrvatska je ovog ljeta već slala kanader u Grčku. Tako je 21. srpnja u Grčku upućen kanader s dvije posade, temeljem naredbe ministra obrane Maria Banožića. Lani su protupožarni zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH bili angažirani u gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.

Pročitajte više