Greenpeace poslao upit strankama: Birači trebaju znati koji su planovi za okoliš

Foto: Greenpeace Hrvatska

Greenpeace u Hrvatskoj je u povodu parlamentarnih izbora na adrese pet političkih stranaka, koje po anketama prelaze izborni prag, poslao anketni upitnik o temama važnim za budućnost zemlje - energetskoj tranziciji i očuvanju okoliša i prirode sa zahtjevom da se stranke o njima izjasne. 

"Dok su u mnogim drugim zemljama, europskim, pa i svjetskim, teme zaštite okoliša i klime među vodećim temama u predizbornim kampanjama, kod nas, nažalost, to nije baš slučaj", ocijenila je voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj Petra Andrić na konferenciji za novinare na Trgu sv. Marka.

"Želimo da birači vide i čuju što pojedine stranke misle o tim temama"

Anketni upitnik su poslali na Domovinski pokret, HDZ, Most, Možemo i SDP, a ima sedam pitanja - četiri su vezana uz energetiku, koliko planiraju ulagati u obnovljive izvore energije, ili imaju li planove za daljnja ulaganja u fosilni plin ili nuklearnu elektranu Krško. 

Također, imaju li datum kad će napraviti potpuni odmak od plina, planiraju li iz mora izvaditi plinsku platformu Ivanu D, hoće li do kraja godine ratificirati Globalni sporazum o oceanima te poduprijeti Globalni sporazum o plastici. Andrić je rekla da će odgovore od tih pet stranaka Greenpeace prikupljati još tjedan dana te objaviti dok još traje predizborna kampanja.

"Želimo da birači vide i čuju što pojedine stranke misle o tim temama koje su važne za našu budućnost prije nego što u ruke prime glasačke listiće", poručila je Andrić.  

Solarna elektrana koja napaja predizborni semafor

Aktivisti Greenpeacea su na Markovom trgu istaknuli "prigodne rekvizite" - solarnu elektranu koja napaja predizborni semafor zato što žele vidjeti kojim od tema će stranke dati zeleno, a kojim crveno svjetlo. Istaknuli su i rekvizit glasačkog listića na kojem je zelena kvačica za obnovljive izvore energije, a crvenim znakom odbačeni fosilni plin i Krško 2. 

Andrić smatra da je dosadašnja politika pokazala "manjak ambicija" i zato su ulaganja u zelenu tranziciju "zapravo minimalna" u odnosu na ono što su mogla biti. 

"Prava energetska neovisnost, a ujedno i zelena tranzicija, znači ulaganje u mjere energetske učinkovitosti"

"Stvarna energetska neovisnost ne postiže se daljnjim ulaganjima u plinsku infrastrukturu i u nuklearne elektrane jer na taj način smo opet ovisni o uvozu stranih energenata iz inozemstva", upozorila je Andrić.

"Prava energetska neovisnost, a ujedno i zelena tranzicija, znači ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i u domaće obnovljive izvore energije, pogotovo u energiju sunca kojeg imamo u izobilju, a pri dnu smo europske ljestvice kad je riječ o tome koliko iskorištavamo njegov potencijal", dodaje. Najavila je da debate tek slijede pa se u Greenpeaceu nadaju da će te teme biti zastupljene.   

Pročitajte više