Gregurić: Plenković laže da se nismo javili policiji nakon uhićenja u Srbiji

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovar Zorica Gregurić demantirala je tvrdnje premijera Andreja Plenkovića da nakon uhićenja i ispitivanja na srpskom graničnom prijelazu Batrovci, gdje se zatekla sa suspendiranim policijskim istražiteljem Nikolom Kajkićem, nisu obavijestili hrvatsku policiju.

"Očitom neistinom" nazvala je nedavnu premijerovu tvrdnju da se do Kajića i nje "nije moglo doći dva i pol dana", da se nikome nisu javili te da je "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prosvjedovalo prema srbijanskim institucijama".

"Dužni smo i obvezni hrvatskoj javnosti ukazati na ono što se dogodilo i što je istina. Naime, nas nitko niti iz jedne hrvatske službe odnosno institucije nije kontaktirao, iako smo bili dostupni."

Obavijest DORH-u

"Odmah po dolasku svojim obiteljima, jer prirodan prvi korak po prelasku granice nakon takvog traumatičnog iskustva u kojem se, između ostalog, prijetilo i članovima naših obitelji, najprije je rasteretiti brige zabrinute obitelji. Nakon toga smo odmah DORH-u podnijeli obavijest o počinjenju kaznenog djela.

Putem elektroničke pošte službena obavijest o uhićenju i privođenju dvoje hrvatskih državljana na srbijanskom graničnom prijelazu Batrovci poslana je Predsjednici, predsjedniku hrvatske vlade, predsjedniku Hrvatskog sabora, ministrici vanjskih i europskih poslova, saborskim odborima za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ratne veterane, europske poslove, vanjsku politiku itd.

Gospodin Andrej Plenković je znao, jer je obaviješten putem službenog elektroničkog kanala hrvatske vlade, ne samo što se dogodilo i kojim torturama je bilo izloženo dvoje hrvatskih državljana na srbijanskom graničnom prijelazu Batrovci od strane srbijanskih graničnih policajaca i agenata srbijanske obavještajne službe nego je u e-mailu imao i kontakt podatke na koje smo bili dostupni", tvrdi Gregurić.

Pročitajte više