Greta Thunberg nezadovoljno na samitu o klimi: Ne želim biti jedini glas mladih

Foto: Epa

KLIMATSKA aktivistica Greta Thunberg jučer je nakon sastanka globalnog samita o klimatskim promjenama u Španjolskoj izgledala vrlo ozbiljno.

Švedska ekologinja, stara 16 godina, viđena je kako izlazi iz madridskog Sveučilišta Complutense. Izgledala je ozbiljno dok je napuštala zgradu sveučilišta s mnoštvom ljudi koji su bili na sastanku, piše Daily Mail.

"Ne želim biti jedini glas mladih na samitu"

Na sastanku je rekla da želi zauzeti sporednu ulogu na sljedeća dva događaja na kojima će prisustvovati, a koji će se održati u drugom tjednu samita.

"Ne želim biti jedini glas mladih na samitu", izjavila je Greta Thunberg, kako tvrde posjetitelji samita.

UN-ova konferencija o klimi COP 25 održava se u Madridu od 2. do 13. prosinca.

Tvrdi da prosvjedi školaraca nisu postigli rezultate

Mlada aktivistica izjavila je u petak da globalni val školskih prosvjeda za klimu tijekom prošle godine nije postigao nikakve rezultate jer su emisije stakleničkih plinova i dalje u porastu.

U svom je govoru navela da iako su školarci prosvjedovali širom svijeta, vlade "nisu sprovele nikakve mjere".

Nema naznaka usporavanja rasta emisija stakleničkih plinova

Planet je sada topliji za otprilike jedan Celzijev stupanj u odnosu na predindustrijsko doba. Međutim, ako temperatura nastavi rasti sadašnjim tempom, zbog emisija plinova s učinkom staklenika prag od 1,5 stupnjeva, zacrtan Pariškim sporazumom, bio bi postignut između 2030. i 2052. godine, kažu UN-ovi stručnjaci za klimu.

Svakih pola Celzijevog stupnja više povećava intenzitet i/ili učestalost meteoroloških katastrofa kao što su toplinski valovi, oluje, suše, poplave, a ako i bude ispoštovan minimalni cilj Pariškog sporazuma - globalnog rasta temperature za najviše +2°C, cikloni, uragani i tajfuni postat će snažniji i cikloni će harati u kategorijama 4 i 5.

Prema UN-ovu izvješću, emisije CO2 prosječno su rasle za 1,5 posto na godinu u posljednjih deset godina i nema nikakvih nagovještaja usporavanja.

Pročitajte više