Grlić Radman najavio pružanje medicinske i financijske pomoći Libanonu

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

MINISTAR vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u razgovoru s libanonskim kolegom izrazio najdublju sućut povodom tragičnog događaja razorne eksplozije u Bejrutu i najavio žurnu medicinsku i financijsku pomoć Hrvatske.

Prema službenom priopćenju, u telefonskom razgovoru s ministrom Charbelom Wehbeom Grlić Radman je kazao da je hrvatski narod solidaran s Libanonom i nada se brzom oporavku svih nastradalih.

Grlić Radman je istaknuo da je hrvatska vlada donijela odluku o upućivanju žurne humanitarne pomoći u obliku zaštitne medicinske opreme i financijske pomoći Libanonu za potrebe zaštite ljudskih života i saniranja materijalnih šteta. Ministar je naglasio da će se Hrvatska zalagati za dodatne napore u ublažavanju posljedica tragedije.

Solidarnost za saniranje posljedica potresa u Zagrebu

U priopćenju MVEP-a se podsjeća da je hrvatska vlada jučer na telefonskoj sjednici donijela odluku o upućivanju medicinske opreme u vidu jednokratnih odijela, lateks rukavica i kirurških sterilnih rukavica u vrijednosti od oko 150 tisuća kn, kao i financijske pomoći u vrijednosti od oko 750 tisuća kn.

Libanonski ministar je izrazio zahvalnost hrvatskom kolegi i prenio kako je libanonska vlada sada usredotočena na traganje za nestalima, odnosno preživjelima. Istaknuo je da izrazito cijeni hrvatsku pomoć te iskazao i solidarnost za saniranje posljedica potresa koji je pretrpio hrvatski glavni grad.

Kako je objavljeno u petak, broj poginulih u eksploziji u bejrutskoj luci popeo se na 154, svaka peta osoba među 5000 ozlijeđenih morala je biti hospitalizirana, a 120 ljudi je u kritičnom stanju. Bez domova je ostalo do 300.000 ljudi, među kojima je do 100.000 djece, i njima hitno treba smještaj i hrana. WHO je zabrinut da bi ta situacija mogla pridonijeti bržem širenju covida-19.

Pročitajte više