Grlić Radman: Milanović nije u par minuta dogovorio promjenu NATO-ovog dokumenta

Screenshot: N1

MINISTAR vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća komentirao je promjenu završne deklaracije summita NATO-a.

Ministar je rekao da su radili na tom dokumentu i da je to dokument koji priprema 30 zemalja članica, piše N1.

"On je u pravilu klasificiran, ograničen. Naravno da glavni tajnik da teme o kojima će biti raspravljano. Mi smo uložili maksimalne diplomatske napore, uključujući sve one naše važne točke. To je dokument koji ima pedesetak stranica. Ovaj summit NATO-a je upravo dobrodošao nakon jedne i pol godine. Upravo taj Bidenov dolazak nam je vrlo važan", rekao je Grlić Radman.

"Kronologija demantira njegov izričaj"

Istaknuo je da predsjednik Milanović jako dobro zna da je uložen napor u izradu tog dokumenta.

"Mislim da ovo glorificiranje njegovih velikih zasluga uopće nije točno. Kronologija događanja demantira taj jedan njegov izričaj da je on navodno riješio u par minuta s glavnim tajnikom. Mi već godinama radimo na našem izričaju - pitanje izbornog zakona koje je uključeno 11. lipnja i 13. lipnja - Daytonski sporazum", objasnio je ministar.

"Ne znamo što je predsjednik tu htio učiniti"

Napomenuo je još jednom da je ministarstvo radilo na tom dokumentu i da je stalni predstavnik Hrvatske pri NATO-u jedini komunicirao s glavnim tajnikom.

"To što je jučer nazvao Jens Stoltenberg, samo je htio vidjeti je li sve u redu. Ne znamo što je predsjednik tu htio učiniti. Bosna i Hercegovina je naša strateška odrednica, naše strateško pitanje. Mi štitimo nacionalne interese, borimo se za jednakopravan položaj hrvatskog naroda u BiH. Jedna je hrvatska nacionalna politika i mislim da su tu sve sastavnice vlasti suglasne kad je u pitanju naš odnos prema BiH, prema položaju Hrvata u BiH i prema Daytonskom sporazumu", rekao je Grlić Radman.

Pročitajte više