Grlić Radman: Ponašanje Srbije je sramotno i neprihvatljivo

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

MINISTAR vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjeluje na Forumu OECD-a u Parizu i obilježavanju 60. obljetnice osnutka organizacije.

"Ne bih rekao da ima prepreka, ovdje su najvažniji uvjeti - jeste li stabilna država koja se uspješno bori protiv korupcije, koja jamči pravnu sigurnost investicija, znači otopljuje investicijsku klimu, ima konsolidiranu fiskalnu stabilnost države", rekao je Grlić Radman u odgovoru na pitanje o mogućim preprekama članstvu Hrvatske u OECD-u, prenosi HRT.

Objasnio je da se radi o svim onim kriterijima o kojima je Hrvatska pregovarala tijekom pristupanja EU i da sada pristupa odborima i pravnim instrumentima koji su uvjet za članstvo.

"Hrvatska je dokazala da želi biti članicom OECD-a"

Također, podsjetio je da je Hrvatska istodobno donijela Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. i Nacionalni plan oporavka i otpornosti te da je to dokaz da želi biti članica te važne organizacije.

"Nedavno smo se priključili smjernicama OECD-a, a također smo članica radne skupine za odgovorno poslovno ponašanje", rekao je ministar i istaknuo da Hrvatska čini sve kako bi uspješno realizirala svoj cilj.

Ističe da ovaj globalizirani svijet, koji se integrira gospodarski, "zahtijeva sve jaču suradnju s međunarodnim organizacijama, kao što su Svjetska trgovinska organizacija (WTO), Međunarodna organizacija rada (ILO), sve agencije UN-a i sam OECD".

Najavio je da će na panelu govoriti o poštovanju radnog prava, sklapanju i primjeni trgovinskih sporazuma, što je, kako je rekao, "okosnica trgovinske politike EU prema izazovnim partnerima, prije svega Kini i Vijetnamu, kako bi se ta prava donosila i bila sukladna konvencijama ILO-a".

OECD je u lipnju izabrao Australca Mathiasa Cormanna za svog šestog glavnog tajnika, a Grlić Radman ne očekuje da će se to na ambiciju Hrvatske odraziti pozitivno.

"Što se tiče Mathiasa Cormanna kao novog glavnog tajnika OECD-a, apsolutno imamo njegovu snažnu podršku", naglasio je ministar.

"Ponašanje Srbije je sramotno i neprihvatljivo"

Vijest da Srbija u svom udžbeniku negira samo postojanje hrvatskog jezika Grlić Radman komentirao je kao "doista sramotno ponašanje srbijanskih vlasti".

Naime, u udžbeniku gramatike skupine autora S reči na dela za učenike osmih razreda navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski".

"Moram vam reći da je to doista sramotno ponašanje srbijanskih vlasti", rekao je šef diplomacije.

Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, a krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

"To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo povijesno, u Vojvodini autohtona. To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i krivotvorenje povijesti", rekao je Grlić Radman te dodao da se "tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija".

"To je nečuveno i jednostavno ne možemo to razumjeti", rekao je ministar.

Radi se, ponovio je, "o kroničnom izostanku poštovanja i poštivanja, poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Europske unije, zemlje koja doista podržava i stabilnost susjeda i koja svim zemljama Zapadnog Balkana želi europsku perspektivu".

"Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srbijanska politika umiješala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini", istaknuo je Grlić Radman.

Prema njegovim riječima, to traje već dulje, a Hrvatska je djelovala putem Ministarstva znanosti i obrazovanja i diplomatskog predstavništva te je uputila i prosvjednu notu. 
 

Pročitajte više