Grlić Radman: Srbija mora osuditi rusku agresiju na Ukrajinu i uvesti sankcije

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dao je danas izjavu nakon sjednice vlade te je komentirao susret hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Davosu, hrvatsko-srpske odnose i pismo američkog šefa diplomacije Antonyja Blinkena njemu i ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću.

Antony Blinken je od njih, između ostalog, zatražio da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića "kako bi prestao s opstrukcijama" plinskog povezivanje Hrvatske i BiH.

"Naše stajalište, aktivno stajalište i angažman je da mi potičemo sve aktere u Bosni i Hercegovini u iznalaženju onog optimalnog rješenja za ostvarenje projekta južne plinske interkonekcije. Mi razgovaramo o svemu, ali je doista, ovaj projekt izuzetno važan", rekao je Grlić Radman.

Rekao je i da je cilj odlaska Plenkovića i Ursule von der Leyen u Sarajevo idućeg tjedna poduprijeti nastojanja da se BiH približi Europskoj uniji te da očekuje pozitivan odgovor u ožujku ove godine.

UŽIVO Izjave nakon sjednice Vlade

Objavljuje Index Vijesti u Četvrtak, 18. siječnja 2024.

"U interesu je i Srbije i Hrvatske imati dobre odnose sa susjedima"

O susretu Plenkovića i Vučića u Davosu i hrvatsko-srpskim odnosima rekao je:

"Još prošle godine smo dogovorili hodogram rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja. Nažalost, to je išlo vrlo slabo, a ovo je bio razgovor na gospodarskom forumu, razgovaralo se o izborima u Srbiji, a u interesu Srbije i Hrvatske je imati dobre odnose sa susjedima i rješavati bilateralna pitanja, kao i otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

Srbija se opredijelila za europski put i mora ispuniti uvjete i kriterije koji se od nje očekuju, mora razvijati i promovirati regionalnu stabilnost, nadam se da će nakon formiranja vlade doći do susreta koji smo i lani najavljivali."

"Nama je bitno osigurati, bez obzira na ishod izbora, da Hrvati imaju svog predstavnika, kao što Srbi imaju svoje predstavnike. Sporazumi obvezuju i nas i njih", odgovorio je na pitanje o tome hoće li hrvatski predstavnik Tomislav Žigmanov i dalje biti ministar u novoj srpskoj vladi.

Na upit novinara podilazi li Hrvatska Vučiću, ministar je odgovorio: "Ne podilazimo ni u čemu. Srbija ima jako puno za učiniti, Srbija se mora suočiti s prošlošću, mora započeti određene reforme, uskladiti svoju politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, osuditi rusku agresiju u Ukrajini i nametnuti sankcije, a prije svega, moraju formirati vladu."

Pročitajte više