Grlić Radman: Vi stalno govorite o bruto iznosu, a platio sam porez i dobio manje

Foto: Index

Ministar Gordan Grlić Radman obratio se medijima. Rekao je kako je to što nije prijavio dobit od udjela u tvrtki Agroproteinka tehnička pogreška ažuriranja imovinske kartice i propust zbog kojega mu je žao, ustvrdio je i kako je griješiti ljudski te da nema zbog čega snositi političku odgovornost.

Podsjetimo, Index Istrage otkrile su da ministar godinama nije prijavljivao dividendu koju je dobivao od obiteljske tvrtke Agroproteinka, a radi se o ukupnom iznosu od 2.11 milijuna eura.

Ministar se prvo kratko obratio.

"Radi se o tehničkom propustu zbog kojeg mi je žao"

"Upravljačka prava prenio sam na odvjetničko društvo i sve je to vidljivo u imovinskoj kartici. S upravljačkim dijelom poslovanja tvrtke, odlučivanja ili kakvog utjecaja nemam nikakve veze. Osim što sam suvlasnik i dioničar nakon smrti moga oca, koji je isto bio jedan od većinskih vlasnika, a slijedom ostavinske rasprave nakon toga ja.

Što se tiče poslovanja i upravljanja tvrtkom, sva pitanja možete uputiti upravi tvrtke.

Propust upisa godišnjih dividendi tehnički je propust, moja pogreška zbog koje mi je vrlo žao.

Ja sam danas otišao do Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, obavio sam s njima razgovor, moj odvjetnik je pripremio dopis koji sam potpisao kako bih pokazao spremnost da sve ono što se dogodilo, što u imovinskoj kartici nije navedeno, što nije deklarirano i što je propust, da sam spreman i platiti kaznu zbog te moje tehničke pogreške ažuriranja imovinske kartice.

Radi se o 2019., 2020. i 2021. Trebate imati na umu da svi prihodi prolaze kroz porezne škare, taj prihod je stečen na zakonit način i on će biti naknadno upisan", rekao je na početku Radman.

Uslijedila su pitanja novinara. Samo novinara Indexa Ilka Ćimića i novinarke N1 Televizije. Drugi nisu imali pitanja za ministra koji je zatajio milijune koje je godinama primao od tvrtke koja posluje s državom.

UŽIVO GORDAN GRLIĆ RADMAN

🔴[UŽIVO] Izjava Gordana Grlića Radmana

Objavljuje HRT Vijesti u Četvrtak, 14. rujna 2023.

To nitko ne spori, ali kako se dogodilo to, tako velik novac, kako ste to mogli zaboraviti?

Mediji su otkrili priču o onome što je transparentno, javno. Moj udjel je transparentan, sve je javno. Jednostavnom računicom ste došli do podataka. Tu govorite o bruto iznosima, iznos je puno manji.

Jeste li zaboravili taj novac, što znači tehničke prirode?

Specifičnost mog posla je takva da sam prepustio da se o tom dijelu brinu neki drugi, priznajem da je to propust, mislim da je najveća pogreška ne vidjeti pogrešku i ne ispraviti je, griješiti je ljudski. Važno je istaknuti da sam sve stekao na zakoniti način, da su svi primici podlegli poreznim obvezama. Zna se podrijetlo i tokovi novca. Nitko tu nije oštećen, osim mene, možda sam sad ja oštećen jer sam se našao u ovakvoj situaciji kada bih morao se pripremati za odlazak na Opću skupštinu UN-a ili na posjet hrvatskoj dijaspori u Kaliforniji već sutra.

Vaša tvrdnja da je bilo sve transparentno je netočna jer niste upisali i sami ste to rekli. Što ste vi pitali danas Povjerenstvo - imam 2 milijuna eura, kako da ih prijavim?

Došli ste do nekog duplog iznosa, što nije točno. Kartica nije ažurirana, priznajem. Stalno vam govorim, nitko nije oštećen, ništa nije zatajeno. Netko je rekao da je otkrio, što je otkrio? Otkrio je javni podatak. Što nije transparentno? Jasno da imovinska kartica traži ažuriranje.

Prije dva dana ste rekli da je Agroproteinka prošlost i da nemate ništa s njom, sada vidimo da imate i te kakve veze s Agroproteinkom jer vam se svake godine slijeva novac od te tvrtke. Na stranici Povjerenstva piše kako popuniti karticu, na tri mjesta vrlo jasno piše da treba upisati dividendu, vi to niste vidjeli?

Ja nemam nikakvog odnosa prema poslovanju, ne sudjelujem u radu niti u odlučivanju, ja sam samo suvlasnik.

Ja sam vas pitala prije dva dana jeste li suvlasnik, rekli ste da je to prošlost...

Rekao sam to u hodu.

Ja sam vas pitala imate li 20 posto, vi ste rekli da nemate ništa s njima...

Ja sam u hodu rekao da sam prenio upravljačka prava na odvjetničko društvo. Temeljem mišljenja povjerenstva smio sam primati dividendu...

Možda vas mi dobro ne razumijemo, je li taj novac sjedao vašem odvjetniku na kojeg ste prenijeli upravljačka prava?

On je naravno doznačivan na račun..

Znači sjedalo je vama? Ne vašem odvjetniku...

Sjedalo je, da.

Jeste li znali iznos koji ste dobili od dividende?

Nisam se bavio time... Sve što sam trebao, odgovorio sam, kronologiju...

Vaši kolege iz HDZ-a su gubili ministarske fotelje zbog imovinskih kartica, i sad vi dođete i zaboravite iznos koji Hrvat zaradi za sto godina. Mislite li vi da treba ukinuti Povjerenstvo?

Ne bavim se time.

Možete li priznati da niste bili transparentni?

Sad sam rekao da sam pogriješio i da ćemo ažurirati karticu.

Hoćete li odgovarati politički?

Ja sam premijeru sve objasnio. Uvijek ističem, premijer je selektor. Ministri trebaju pomoći premijeru, danas je vlada donijela peti paket mjera u interesu hrvatskih građana, to je nekoliko zakona u interesu hrvatskih građana, a vi me ispitujete ovo.

Hoćete li odgovarati politički? Kakva je to poruka? Odgovorite vrlo jasno. Je li tvrtka dobivala poslove s državom, jesu li institucije bile upoznate da je u vlasničkoj strukturi i vaše ime?

Agroproteinka ima dugu povijest. Od ružnog pačeta pretvorila se u jednu egzemplarnu firmu, paradigmu... Jedna tvrtka je doživjela pretvorbu, to nije obiteljska firma, govorimo o 100 posto dionica... Radnici rade predalački, pridonose i društvu...

Ja se ne sjećam da je netko zatajio 2.11 milijuna eura.

Objasnite mi što to znači? Zatajio?

Prikrili ste..

Kako? Nisam. Sve je to javno.

Kakvu poruku to šalje građanima? Vi se ne osjećate nimalo odgovornim za to?

Je li taj novac ukraden? Ako vi govorite o iznosima, ti podaci su transparentni.

Znači ako je vaš novac legalno zarađen, onda ne treba ići u imovinsku karticu?

Svaki legalni novac podliježe porezu. On je oporezovan. Vi govorite o bruto iznosu, a ne pitate što je s neto iznosom. Sve je podmireno državi, imovinska kartica je dupla slika jednog stanja koji je legalno...

Imate veze s tvrtkom, ali vi tvrdite da nemate, imate jer ste suvlasnik i isplaćuje vam se novac. Hoćete li snositi političku odgovornost?

Nemam zašto snositi političku odgovornost. Što je to? Rekao sam vam, predstavnik vlade je taj koji odlučuje o ministrima i on će sigurno utvrditi političku odgovornost.

Pročitajte više