Grlić Radman: Želio sam posjetiti brod Jadran, ali nisam dobio dostojan odgovor

Foto: HINA/ik

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić-Radman susreo se danas u Tivtu s predstavnicima tamošnjih Hrvata, predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem i zastupnikom u parlamentu Crne Gore i predsjednikom HGI-a Adrijanom Vuksanovićem.

"Dolazimo s porukom cijele vlade o potpori Hrvatima u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, kako politički tako i financijski kao i u svakom drugom obliku, da se Hrvati osjećaju sigurno i ostvaruju sva ona građanska prava", kazao je Grlić Radman. 

"Razgovarali smo o ovdašnjem Domu kulture koji su sagradili Hrvati Boke davne 1922. godine, to je njihovo vlasništvo, i tu smo razgovarali o tome da ga treba vratiti u vlasništvo da bi raspolagali s njime kao vlasnici a ne kao korisnici. Mi smo spremni financijski pomoći dalju obnovu doma", dodao je. 

Grlić Radman: Nema zahlađenja političkih odnosa

On je istaknuo da je Hrvatska ostvarila sve vanjskopolitičke ciljeve i može biti uzor svim zemljama zapadnog Balkana, te izrazio podršku Crnoj Gori na euroatlantskim integracijama.

"Mi smo zapostavili otvorena pitanja kako bismo jačali stabilnost Crne Gore i njezinih institucija. Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, ne bi zatvorila zadnje osmo poglavlje u pregovorima s EU-om, ali i očekujemo i poštivanje s crnogorske strane. Ulazak Crne Gore u EU ipak ide preko susjede koja je iskreni zagovornik njene europske perspektive", poručio je Grlić Radman.

On se zapitao kakvu Crna Gora ima povijesno političku vezu s rezolucijom o Jasenovcu koju bi trebala usvojiti skupština. "Niti je povijesno opravdano, niti je politički logična i može imati štetu. Crna Gora bi se prije svega trebala suočiti s vlastitom poviješću, a ako je sklona rezolucijama onda bi trebalo donijeti rezoluciju o Božićnom ustanku u Crnoj Gori", kazao je on.

Grlić Radman je poručio da nema zahlađenja političkih odnosa s Crnom Gorom, već da bi trebali dijeliti iste vrijednosti, mi smo ispružili prijateljsku ruku. "Došao sam u posjet hrvatskoj zajednici, izrazio sam želju posjetiti i hrvatski školski brod Jadran, ali nismo dobili dostojan odgovor, tako da se taj posjet neće dogoditi", kazao je Grlić Radman.

Šef HGI-a: Sve češće možemo čuti poruke iz 90-ih

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Zvonimir Deković izrazio je nadu da će se pitanje statusa Doma kulture u Donjoj Lastvi trajno riješiti.

"Postoje obećanja, RH je spremna investirati u ovaj Dom, pored obećanja status je isti od 2012. godine. Kao najmanja nacionalna zajednica u Crnoj Gori želimo djelovati emancipatorski na crnogorsko društvo da nas prihvate kao ravnopravne građane ove države", kazao je Deković.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI), jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, Adrijan Vuksanović podsjetio je da danas sve češće možemo čuti poruke iz 90-ih godina.

"Mi smo oni koji čuvaju europski rudiment. Imamo stranku koja se zalaže za očuvanje nacionalne samobitnosti i državnog digniteta. Snaga nije u broju već u lojalnosti", kazao je Vuksanović. Tijekom dana ministar Grlić Radman je s domaćinima posjetio otočić Gospe od Milosti u Tivatskom zaljevu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.