Grmljavinsko nevrijeme od Splita do Konavala: Zabijelila se Dalmacija, padala tuča veličine oraha

Foto: Nikola Marinović/Crometeo, video: Crometeo

NITI prethodna noć nije donijela smirivanje vremena u Dalmaciji.

Prolazak fronte u noći s ponedjeljka na utorak u dijelu Dalmacije donio je olujne udare lebića i pulenta, ali i ciklonalnu plimu. Vrijeme se tijekom dana bilo samo prolazno stabiliziralo, da bi u večernjim satima srednju i južnu Dalmaciju zahvatio niz neverina koji su više podsjećali na proljetne ili čak ljetne nestabilnosti neguo na vremenske prilike karakteristične za središnji dio zime, piše Crometeo.

Kiša, pljuskovi, grmljavina, pa i tuča javili su se u dijelovima Dalmacije, a ovakav razvoj vremena ne iznenađuje s obzirom da su i tijekom utorka temperature zraka mjestimice dosezale, a ponegdje i prešle izrazito toplih 17 stupnjeva.

Zanimljivo je da je tuča prolazno zabijelila istočne dijelove Splita između 19 i 20 sati, dok je zapad grada ostao suh. Neverin se potom preko Mosora i Podstrane premještao dalje prema Omišu i njegovom zaleđu. U Gatima je, primjerice, napadalo nekoliko centimetara tuče. Nevrijeme je tijekom večeri nastavilo jačati pa se snažno obrušilo na okolicu Baške Vode, Zadvarje, sve do Zagvozda.

Grmljavinskih pljuskova praćenih izraženijom tučom bilo je i u dolini Neretve, te na širem dubrovačkom području. U dijelovima Konavala zrna tuče bila su malo manja od veličine oraha, stoga se pretpostavlja da su mogla izazvati i manju materijalnu štetu na automobilima.



U Lovornu, u Konavlima, u posljednja 24 sata pale su 24 litre oborine po kvadratnom metru, odnosno tuče i kiše.

Za razliku od toplog dana, večer je donijela pad temperature zraka. Tako je nakon nekoliko dana pauze, večernja temperatura i uz obalu ponegdje pala ispod 10 stupnjeva, a u dijelovima Zagore na 3 Celzijeva stupnja.

U srijedu će još ponegdje u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji biti malo pljuskova, ponegdje i tuče s grmljavinom, ali će prema kraju dana biti sve stabilnije. Puhat će umjerena, na moru ponegdje i jaka tramontana. Prolazna stabilizacija potrajat će do novog juga i obilnije kiše na samom kraju četvrtka, a na udarne vikenda stiže nam jaka do olujna bura i osjetno zahlađenje bez oborina.
 

Pročitajte više