Grmljavinsko nevrijeme u Istri, u Novigradu palo 76 mm kiše

Screenshot: Naša Bujština/Facebook

Grmljavinsko nevrijeme praćeno jakom kišom pogodilo je večeras zapadni dio Istre. U Umagu je palo 57.2 litre kiše po kvadratnom metru, pokazuju podaci s automatske postaje.

U Novigradu je u vrlo kratkom vremenu pao 76.1 mm kiše po kvadratnom metru, zabilježeno je na postaji IstraMeta.

Na Facebook stranici Naša Bujština objavljena je snimka koja pokazuje intervenciju vatrogasaca u poplavljenom dvorištu u Novigradu.

Intervencija vatrogasaca u Novigradu

Objavljuje Naša Bujština u Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Sutra kiša, lokalno i olujno nevrijeme s tučom

Današnje lokalne nestabilnosti bile su uvod u vremenski još "izazovniji" petak, tijekom kojeg će gotovo diljem Hrvatske biti kiše, često i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, lokalno i olujnog nevremena s tučom, koje prema trenutačnim procjenama stručnjaka DHMZ-a zaslužuje čak narančasto upozorenje - drugo od tri moguća stupnja, najavio je danas za HRT u svojoj prognozi Zoran Vakula.

Vakula kaže da ni sljedećih dana neće biti suho, ali će veći dio vikenda ipak biti sunčanije uz samo rijetke pljuskove, a češći i obilniji mogući su potkraj nedjelje najprije na Jadranu i područjima uz njega pa u ponedjeljak i u sjevernijim krajevima.

Sredinom i posebice prema kraju sljedećeg tjedna značajno se povećava vjerojatnost za prvi "dašak" ljeta - stabilnije, sunčanije i prve lipanjske vruće dane.

Prognoza po regijama

Sutra će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno, većinom uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu. Moguće je i olujno nevrijeme s tučom. Najniža temperatura od 14 do 16 °C, a najviša, uz slab do umjeren jugoistočnjak, oko 25 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj jutro toplije nego u četvrtak, ali danju manje toplo jer će prevladavati oblačno, gotovo posvuda uz povremenu kišu, pa i obilnije pljuskove s grmljavinom, gdjegod vjerojatno i prolazno jakim vjetrom i tučom.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj još nestabilnije, uz čak narančasto upozorenje - drugog stupnja od moguća 3 - za često obilne pljuskove s grmljavinom, lokalno i nevrijeme, uz koje su moguće i bujične poplave. Temperatura zraka ujutro od 12 do 15 °C, uz more i do 18 °C, a poslijepodne 20 do 23 °C, u gorju malo niža.

U Dalmaciji više sunčanih sati i toplije, danju većinom oko 25 °C, ali i česti pljuskovi s grmljavinom, te uglavnom umjereno i jako, ponegdje na udare i olujno jugo, koje će i na promjenjivo oblačnom i nestabilnom te već ujutro toplom krajnjem jugu Hrvatske prouzročiti umjereno valovito i valovito more.

Pročitajte više