Grmoja: Dajemo vladi rok od 30 dana da objavi svoj sporazum s bankama

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

TRAŽIMO da vlada u roku od 30 dana objavi svoj sporazum s bankama, poručio je uoči subotnjeg prosvjeda Udruge Franak Mostov zastupnik Nikola Grmoja te je izvijestio kako je u saborsku proceduru jučer upućena interpelacija o postupanju vlade vezanom za slučaj Franak.

Interpelaciju su potpisali predstavnici svih oporbenih stranaka osim Centra, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare. Pojasnio je i kako je interpelacija podnesena zbog postupanja vlade vezanog uz potporu bankama koju je vlada dala u postupku pred Sudom EU, a na štetu 55 tisuća korisnika kredita u švicarskim francima koji su konvertirali te kredite. Radi sporazuma između vlade i banaka, banke su odustale od tužbe protiv RH.

"Zašto bi vlada tajila dogovor s bankama"

"Tražimo da se na sjednici Hrvatskog sabora otvori ova rasprava. Vlada mjesecima odbija odgovoriti na koji način se dogovorila s bankama te time otkloniti sumnju da im je dala potporu, na štetu korisnika kredita", poručio je.

Na brojne zahtjeve udruga, kao i njegovo zastupničko pitanje da se sporazum objavi, vlada, kaže Grmoja, šuti. Pita se i zašto bi vlada tajila dogovor s bankama ako je on koristan za RH, građane i korisnike kredita.

Naveo je kako je u obrazloženju istaknuto da je preko 100.000 građana ugovorilo s bankama u RH, koje su u stranom vlasništvu, kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima te su došli u vrlo nezavidnu situaciju na rubu životne katastrofe jer je franak u svojim najvećim vrijednostima narastao i do 70 posto, a premijer i resorni ministri nisu poduzeli ništa kako bi olakšali građanima.

"Ovo je razlog za Plenkovićevu ostavku"

"Takav stav, kao i vrlo izvjesna potpora vlade bankama u postupcima pred međunarodnim sudovima i institucijama, razlozi su za ostavku Andreja Plenkovića i cjelokupne vlade", smatra Grmoja.

"U zaključcima smo naveli da Hrvatski sabor obvezuje vladu da u roku od 30 dana, putem nadležnog ministarstva i drugih tijela javne vlasti, poduzme ili saboru predloži donošenje mjera za zaštitu korisnika kredita s valutnom klauzulom švicarski franak te da vlada u roku od 30 dana objavi javnosti tekst sporazuma na temelju kojeg su banke OTP, RBA, PBZ, ZABA, Erste i Sberbank odustale od tužbe protiv RH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova", istaknuo je Grmoja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više