Grmoja: I zbog Smokvice treba nam povjerenstvo o Agrokoru

Foto: FAH

SABORSKI zastupnik Mosta nezavisnih lista, Nikola Grmoja, komentirao je potrebu Istražnog povjerenstva o Agrokoru o kojemu će se u Hrvatskom saboru glasovati u rujnu. Iz Mosta podsjećaju da, iako su ispunjeni svi uvjeti da se o istražnom povjerenstvu o Agrokoru glasuje u srpnju, i iako su argumenti za istražno povjerenstvo u saborskoj raspravi bili daleko uvjerljiviji, vladajuća većina je ipak odlučila prolongirati glasovanje. U tom kontekstu Nikola Grmoja osvrnuo se na aktualni slučaj Smokvica:

„Ovo je samo jedan od razloga zašto nam je potrebno Istražno povjerenstvo za Agrokor kojeg HDZ svim silama nastoji onemogućiti obrazlažući to istragom koja je u tijeku i koju bi saborsko povjerenstvo navodno moglo kompromitirati. Istraga u Agrokoru provodi se na temelju kaznene prijave Bože Petrova i njezin cilj je utvrditi kaznenu odgovornost Ivice Todorica i vodstva koncerna,“ istaknuo je Grmoja te objasnio kako cilj Povjerenstva nije utvrđivanje kaznene odgovornosti već utvrđivanje koje su sve institucije zakazale i dopustile da Agrokor naraste do ovih razmjera i na ovakav način negativno utječe na cjelokupno gospodarstvo.

Ivica Todorić godinama je, podsjećaju u Mostu, bespravno koristio otok Smokvicu Velu, a bespravnim i besplatnim korištenjem ovog otoka država je oštećena za više od 200 milijuna kuna koji su otišli u zastaru, dok se za 36 milijuna kuna duga za zadnjih pet godina još sudski bori.

„Do kojih razmjera seže ovaj apsurd jasno je kad vidimo da Republika Hrvatska još nije uspjela vratiti svoj posjed, unatoč tome što sudsko rješenje o ovrsi postoji već sedam godina. Slučaj Smokvica samo je jedan od primjera, ali i jakih i neoborivih argumenata u prilog saborskog povjerenstva, trebamo znati koje su institucije zakazale i što moramo mijenjati kako nam se ne bi ponovio Agrokor i Ivica Todorić“, zaključio je Grmoja.

Pročitajte više