Grmoja kod Stankovića: Kolinda nam je rekla da se dogovorimo s HDZ-om ili idu novi izbori

Screenshot: HRT

U EMISIJI "Nedjeljom u dva" gost je bio politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, koji je gostovanje u toj emisiji s urednikom i voditeljem Aleksandrom Stankovićem dogovarao oko godinu dana.

>> Pitali smo MOST-ovce znaju li da su u svoj klub pozvali kriminalca: "Ne znamo baš puno o njemu"

>> Puhovski o spašavanju Barišića: Most se bez razloga ponaša kao da ima moralnu poziciju


>> Plagijatoru Barišiću izglasano povjerenje, Mostovci su bili suzdržani


Grmoja je odmah na početku emisije osudio napad suzavcem u zagrebačkom noćnom klubu Super Super, u kojem se održavala zabava za LGBT popuaciju: "U ovoj zemlji se svatko mora osjećati sigurno, bez obzira na vjeru, naciju, spolnu orijentaciju. Pozivam policiju da ispitaju cijeli slučaj."

"Nismo dali povjerenje Barišiću"


U razgovoru sa Stankovićem Grmoja je komentirao i nedavno  glasanje o nepovjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, dokazanom plagijatoru.

"Rasprava o ministru Barišiću bila je ogledni primjer licemjera, a još gore je što se čelnik oporbene stranke HNS-a Ivan Vrdoljak, možda u skladu sa svojim prezimenom, nije pojavio na samom glasovanju. Mi smo odlučili biti suzdržani, no time nismo zaključili ovu priču... Nismo željeli glasovati u igrokazu koji je unaprijed pripremljen, jer da smo mi glasovali protiv ministra Barišića - ne bi mu bilo izglasovano nepovjerenje jer ne bi bilo dovoljno ruku, samo bi došlo do sukoba unutar vladajuće koalicije i Most bi se ponovno prikazao kao destabilizirajući faktor. Slučaj Barišić treba se još trezveno proanalizirati", rekao je Grmoja.


Na Stankovićevo pitanje smatra li Grmoja, kao bivši profesor, da šalje pogrešnu poruku učenicima - da se može prepisivati i proći nekažneno, politički tajnik Mosta je rekao: "Ja ne šaljem takvu poruku. Mi smo svojim glasovanjem pokazali da tražimo da se ovaj slučaj ispita. Nismo stavili "točku na I", kao npr. zastupnici HSLS-a, Darinko Kosor koji je glasovao protiv. Mi tu nismo postupili kao klasični koalicijski partner. To je možda i odgovor gospodinu Kreši Beljaku na pitanje o koaliciji i suradnji. Da, radi se formalno o koaliciji, ali nije koalicija kakvu smo viđali posljednjih 20-ak godina u hrvatskoj politici. Nismo željeli na zahtjeve senior partnera, HDZ-a, glasovati po njihovom mišljenju."

"Da smo znali te stvari o Leljaku, drugačije bi postupili"


Grmoja je progovorio i o uključivanju Romana Leljaka, kontroverznog slovenskog "istraživača", u akciju otvaranja komunističkih arhiva. Na pitanje je li znao da je Leljak bio u zatvoru, Grmoja je odgovorio: "Nismo znali za te podatke, zvali smo ga iz konkretnog razloga. Da smo znali te stvari, drugačije bi postupili, možda bi se čuli telefonski, objasnili mu što planiramo i čuli slovenska iskustva".

"Predsjednica je rekla da se do pet sati dogovorimo s HDZ-om ili da idemo u nove izbore"


Politički tajnim Mosta progovorio je i o ekspresnom odabiru Tihomira Oreškovića za premijera prošle vlade. Tada je, podsjetimo, Most tvrdio kako želi da u vladu uđu i HDZ i SDP.

"Ja sam čuo za Oreškovića, spominjao se u nekim kombinacijama. Mi smo zagovarali tripartitnu vladu, mi smo se nadali da će HDZ i SDP pristati, znali smo da ne može opstati četiri godine, ali htjeli smo započeti promjene. Shvatili smo da nas Milanović želi da dođe na vlast, a potom eliminirati. Nakon što nas je Milanović izvrijeđao na konferenciji za medije, profesora Podolnjaka, ja sam i nakon toga rekao da su vrata SDP-u i dalje otvorena. Iz mojih poteza se vidi da sam držao istu nit, a možda sam time naštetio Mostu. Nakon što je bilo očito da nas SDP želi razbiti, pa su ostale smo dvije opcije: ići na izbore što je značilo još odugovlačenja ili ići s HDZ-om. Predsjednica je rekla da se do pet sati dogovorimo s HDZ-om ili da idemo u nove izbore. Božo je sjeo s čovjekom i razgovarao, rekao mi je da voli Hrvatsku. Potom me nazvao, ja sam rekao da želim da on bude premijer, on se suprotstavio tome.

Progovorio i o Vatikanskim ugovorima

Grmoja je odgovorio i na pitanje o financiranju Katoličke crkve novcem svih građana Hrvatske, neovisno o tome jesu li vjernici ili ne.

"Ja sam praktični vjernik. Svaki građanin financira Crkvu, ali i neke udruge s kojima se ne slaže, to je neki solidaran model. Ako odaberete model u kojem svatko daje novac onome tko želi, onda stvarate neke podjele. Naravno da se poteže i priča o reviziji Vatikanskih ugovora. Mislim da crkvi to ne bi štetilo, bila bi samo vjerodostojnija glede ono što propovijeda. To je moje osobno mišljenje, ali vjerujem da ima kolega koji dijele moje mišljenje. Pitanje je solidarnosti u društvu i do kakvog stanja u društvu bi to dovelo. Mislim da ima i onih u Crkvi koji dijele moje mišljenje.", rekao je Grmoja.

Pročitajte više