Grmoja: Postoji duh i mentalitet koji ne želi referendum

U VEČERAŠNJEM Otvorenom raspravljalo se o Mostovim referendumskim inicijativama "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije" za koje su danas predali prikupljene potpise Hrvatskom saboru. Nikola Grmoja otvorio je emisiju. 

"Sindikatima koji su skupili oko 700 tisuća potpisa, njima je trebalo za to oko mjesec dana, a imaju nekoliko stotina zaposlenih. Nama je trebalo mjesec dana za više od 800 tisuća potpisa. Sigurni smo da imamo i višak potpisa, oni su nam odredili da moramo skupiti 368 tisuća potpisa, a po posljednjem popisu stanovništva ispada da imamo jednak broj birača kao i stanovnika. To pokazuje da imamo nesređen popis birača, pokazuje da su nam izbori koje održavamo nelegalni", kaže Grmoja.

"Nije ovo pobjeda Mosta, već volontera"

Navodi da postoji duh i mentalitet koji ne želi referendum. "Naše političke elite su nesklone referendumskom izjašnjavanju građana. Nije ovo pobjeda Mosta, već pobjeda svih onih volontera koji su se smrzavali na štandovima i svih onih koji su dali potpis i koje nitko nije dvije godine pitao što misle o upravljanju ovom krizom, to je ono što je sramotno", rekao je Grmoja. 

Damir Habijan iz HDZ-a kaže da se zna procedura i hodogram. "Mi u ovom trenutku još ne znamo je li prikupljeno dovoljno potpisa. Postoje institucije, idemo na Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji će određeni zaključak poslati na plenarnu sjednicu, potom ide daljnja procedura", ističe.

Dodao je kako je njegovo osobno mišljenje da niti jedno niti drugo referendumsko pitanje nisu u skladu s Ustavom. Arsen Bauk iz SDP-a kaže da se ne boje referenduma.

"Salama taktika"

"On je zapravo instrument da se prisili vladajuća većina da se donese određena odluka koja se inače ne bi donijela. U pravilu vlade nisu sklone referendumima. Političke elite, kako je rekao kolega Grmoja, sklone su određenim pitanjima koja su u skladu s njihovim programima, a nekim pitanjima nisu sklone. Što se tiče referenduma, mislim da će HDZ pokušati demontažu referenduma tzv. "salama taktikom", feticu po feticu. Odbor za Ustav, pa sabor pa vlada, pa Ustavni sud... I u konačnici moja je prognoza da referenduma neće biti. Ostat će sporno je li prvo pitanje u skladu s Ustavom ili ne", rekao je Bauk. 

Bauk se referirao i na pitanje privođenja muškaraca u Zadru zbog kritika putem Facebooka na račun premijera Plenkovića. Kaže da je Zoran Milanović, kada je bio premijer, osudio privođenje zbog kritika, a što ovdje nije slučaj. Odgovorio mu je HDZ-ov Habijan. "Sud treba donijeti odluke, to bi i vi trebali poštivati. To je normalna procedura", rekao je. 

"Freak show"

Milorad Pupovac iz SDSS-a kaže da je priča oko referenduma poput priče iz sabora gdje sve nalikuje na "freak show".

"Ako ćemo sve svesti na dosjetku, treba reći da je referendum ozbiljna stvar i zaslužuje ozbiljan pristup. To nije nešto što se treba koristiti za svakodnevnu političku igru. Mi od 2013. naovamo imamo situaciju gdje pojedine političke stranke sebe predstavljaju kao narodnu inicijativu. Mi ne znamo tko je organizacijski odbor, po ovom Zakonu bi to trebali znati", kaže Pupovac.

Grmoja spomenuo odlazak Pupovca u Banju Luku

Grmoja mu je uzvratio. "Organizacijski odbor je jasan, oni su bili u saboru s predsjednikom sabora. Govoriti o tome da mi imamo inflaciju referenduma, koliko ih se dogodilo od samostalnosti? Imali smo 2013. referendum o braku. Ne znam čemu toliko strah. "Freak show" je možda bio u Banjoj Luci gdje ste bili", rekao je. 

"Nismo čuli tko su organizatori, vidjeli smo istaknute članove koji zastupaju jednu stranku, govore o političkim elitama, a sebe predstavljaju kao predstavnike naroda. Kao da mi nismo birani od naroda. Kakvo god netko imao mišljenje, mene je narod isto birao. Ide se redom kojim se treba ići, Odbor za Ustav, pa ostali postupci u saboru, pa dolazi red na prebrojavanje", odgovorio je Pupovac.

Pročitajte više

 

Pročitajte više