Grmoja traži istražno povjerenstvo o radu Stožera u pandemiji, DP odbio potpisati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mostov Nikola Grmoja prikupio je potreban broj potpisa za osnivanje istražnog povjerenstva o radu Stožera civilne zaštite i drugih institucija za vrijeme pandemije covida-19, ali prijedlog nije potpisao DP koji je, dok je bio u oporbi, također tražio takvo povjerenstvo.

"Cilj istraživanja povjerenstva je utvrditi sve eventualne nezakonitosti, nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na rad Stožera i drugih nadležnih institucija za vrijeme trajanja pandemije, a naročito sve okolnosti nabave cjepiva i razloge donošenja odluka vlade kojima je nabava medicinske opreme i usluga izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi i proglašena tajnom", izvijestio je Grmoja na konferenciji za novinare. Pritom je podsjetio na mladog HDZ-ovca Filipa Mihalića, koji je na lažnim testovima za covid zaradio za Lamborghini.

Grmoja: Treba istražiti tko se obogatio, a tko imao štetu 

Također žele istražiti na temelju kojih znanstvenih spoznaja je Stožer donio odluke o ograničenju kretanja na početku epidemije, odluku o prebacivanju škola na online nastavu, zbog čega velik broj djece sada ima određene psihičke poteškoće, i koje su institucije procjenjivale količine cjepiva koje treba nabaviti.

Nabavili smo puno više cjepiva nego što je bilo potrebno, pa se to na kraju bacilo ili kao pomoć dalo nekim drugim zemljama ili se rješavalo kao medicinski otpad, što su sve platili porezni obveznici.

Želimo znati i na temelju kojih znanstvenih spoznaja je pokrenuta kampanja "Cijepi se, misli na druge", jer imamo priznanje izvršne direktorice Pfizera pred Europskim parlamentom koja je rekla da cjepivo nikad nije testirano, dodao je.

"Osnivanje istražnog povjerenstva zdravorazumsko je rješenje"

"Na temelju kojih okolnosti su se donosile odluke o privremenim popuštanjima mjera, jer svi se sjećamo kad su se pojavili izbori, mjera više nije bilo, proglašena je pobjeda nad koronom, sve za potrebe predizborne kampanje HDZ-a", pitao je Grmoja.

Ustvrdio je kako je zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva zdravorazumsko rješenje jer bi na temelju znanstvenih spoznaja trebalo istražiti sve činjenice vezane uz pandemiju, posebno tko se obogatio, a tko imao štetu zbog tih odluka, dok, kaže, znamo da su politički profitirali premijer Plenković i HDZ.

"Prijedlog su potpisale i zastupnice s lijevog spektra"

Naveo je da su njegov prijedlog potpisali zastupnici Mosta, Hrvatskih suverenista, Prava i pravde i nezavisni Josip Jurčević, ali i neke zastupnice s lijevog spektra, koje su bile veliki zagovornici mjera i cijepljenja.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) mi je rekla kako nema problem da se sve istraži i da podupire istražno povjerenstvo, a uz nju su potpisale Dalija Orešković (DOSIP), Marijana Puljak i Viktorija Knežević (Centar) te Ivica Baksa (NPS), kaže Grmoja.

No, Domovinski pokret (DP), koji je sada dio vladajuće većine, zavlačio ga je danima i na kraju nisu ništa odgovorili niti potpisali njegov zahtjev, tvrdi Grmoja. Nadao sam se njihovim potpisima s obzirom na to da su u prošlom mandatu bili supredlagatelji i supotpisatelji istog prijedloga, dodao je.

Bartulica: Nova vlada je svjesna negativnih posljedica 

Stjepo Bartulica iz DP-a kaže da Mostovu inicijativu nisu potpisali jer je uspio nametnuti da u vladinu programu piše da se treba izvući pouke iz iskustva s pandemijom i da su nastale određene negativne posljedice.

"Nova vlada je svjesna toga i ja ću na sebe preuzeti obvezu da i dalje preispitujem za mene sporne stvari oko uzaludnog trošenja novaca i drugih negativnih posljedica, a s ministrom Berošem sam više puta razgovarao oko toga i pokazao je razumijevanje. Nisam odustao od svojih principa i ustrajat ću na istini koju javnost ima pravo znati", poručio je Bartulica dodavši da su DP-ovci sada dio vladajuće većine pa situacija nije kao prije.

Branko Kolarić (SDP) kazao je da njegova stranka Mostov prijedlog ne podržava jer su u njemu neku antiprosvjetiteljski stavovi, ali je najavio da će SDP za dva tjedna pripremiti svoj prijedlog istražnog povjerenstva o covidu jer neke stvari treba istražiti, ali bez antivakserskih stavova.

Pročitajte više