Grozno stanje hrvatskog ribarstva: Sektor bijele ribe je na koljenima

"STANJE u hrvatskom ribarstvu je stvarno loše. Smanjenje ulova ribe može se dijelom pripisati prirodnim ciklusima, ali svi su ribari svjesni kako ribolovni napor u Jadranu treba smanjiti" kazao je predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Vladan Bojić.

"Stanje je loše na svim područjima, od samog tržišta ribe do infrastrukture. Sektor bijele ribe gotovo je na koljenima. Ove godine se ulov bijele ribe smanjio za 50 posto, a plave nekih 20 posto", kazao je Bojić na susretu ribara Hrvatske obrtničke komore.

Velikih problema ribari imaju i zbog neizvjesnosti oko isplata tržišnih kompenzacija za naredne godine, kao i pitanja hoće li biti subvencija za plavi dizel.

Državni tajnik za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede Tonči Božanić napomenuo je kako će tržišne kompenzacije ostati na snazi do ulaska u EU, i to 14 posto po računu za bijelu ribu, odnosno 24 posto za članove udruga. Božanić je upozorio na to da će ulaskom u EU doći do određenih promjena, pa će se tako mali ribolov zadržati do prosinca 2015., a nakon toga u malom obalnom ribolovu moći će ostati ukupno 2000 ribara i ribari u mirovini.

Iz Fonda za ribarstvo EU Hrvatska će moći dobiti 30 milijuna eura na godinu, a na to će morati dodati još najmanje 25 posto vlastita novca.

Pročitajte više