Grupa Podravka u prvom polugodištu ostvarila 140 milijuna kuna neto dobiti

Foto: Duško Marušić/Pixsell

GRUPA Podravka u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 140 milijuna kuna, što je za 16,1 posto više nego u istom razdoblju lani te prihode od prodaje od 2,1 milijardu kuna ili 5,1 posto više, objavili su iz te koprivničke kompanije.

Nakon 2018., koja je bila jedna od najuspješnijih poslovnih godina u dugogodišnjoj povijesti te rekordnog prvog tromjesečja ove godine, Grupa Podravka nastavlja s rekordnim poslovnim rezultatima i u prvoj polovici 2019., ističu iz te koprivničke kompanije, napomenuvši da je ostvarena dobit "rezultat prvenstveno organskog rasta, bez izvanrednih utjecaja".

"Riječ je o najboljem operativnom rezultatu i najvišoj operativnoj dobiti prvog polugodišta u dugogodišnjoj Podravkinoj povijesti što dodatno potvrđuje uspješnost poslovanja Grupe u prvom polugodištu", ističe se u priopćenju.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka u prvih su šest mjeseci iznosili 2,1 milijardu kuna, što je rast od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Na kretanje prihoda od prodaje, kako navode, utjecao je rast oba poslovna segmenta - Prehrane i Farmaceutike.

Tako je segment Prehrane ostvario 1,68 milijardi kuna prihoda od prodaje ili 5,1 posto više nego u istom razdoblju lani, a segment Farmaceutika 455,2 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 5,2 posto više.

Promatraju li se prihodi od prodaje Grupe Podravka po regijama, najveći relativni porast od 13,2 posto ostvaren je u regiji Zapadna Europa i prekooceanske zemlje, a potom Istočna Europa, 9 posto.  Adria regija, kao najznačajnije tržište Grupe Podravka, ostvarila je rast prihoda od 4,8 posto. 

"Fokus menadžmenta i u nastavku godine bit će na provedbi strategije poslovanja, koju se može sažeti u tri ključne točke - fokus na tradicionalna tržišta na kojima je Grupa Podravka već etablirani proizvođač, ulaganje u daljnji razvoj vlastitih brandova i inoviranje proizvoda te efikasno upravljanje troškovima", stoji u priopćenju.

Nadzorni odbor Podravke potvrdio je danas nerevidirane rezultate poslovanja Grupe za prvo polugodište te izrazio zadovoljstvo ostvarenim.

Pročitajte više