Gruzija na lokalnim izborima, oporba upozorava na prevaru i poziva na prosvjede

Foto: EPA

GRUZIJSKA oporba je u nedjelju odbila priznati rezultate drugog kruga lokalnih izbora na kojima je pobijedila stranka na vlasti, ocijenivši ih namještenim, i pozvala je pristaše na prosvjede.

Poziv dolazi u trenutku kada je oporbeni vođa, bivši predsjednik Mihail Saakašvili, koji je u zatvoru, prije mjesec dana stupio u štrajk glađu.

Prozapadni predsjednik štrajka glađu

Saakašvili, prozapadno orijentirani predsjednik te kavkaske države od 2004. do 2013., zatvoren je početkom listopada pošto se vratio iz egzila, uoči prvog kruga izbora.

Odmah je stupio u štrajk glađu u znak prosvjeda protiv zatvaranja koje naziva čisto političkim i od tada ga nastavlja.

Drugi izborni krug održao se u subotu u nekim općinama te bivše sovjetske republike, napose u većim gradovima.

Stranka Gruzijski san pobijedila je u 19 od 20 općina u kojima su se njezini kandidati natjecali s kandidatima Saakašvilijevog Ujedinjenog nacionalnog pokreta (MNU), objavilo je Glavno izborno povjerenstvo.

"Čestitam svima na našoj pobjedi u drugom krugu, osvojili smo sve gradove", rekao je premijer Irakli Garibašvili na televiziji.

"U ovoj zemlji više nema izbora"

Nika Melia, čelnik MNU-a, rekao je pak da oporba neće priznati te rezultate i optužio je Gruzijski san da je "ukrao izbore".

"U ovoj zemlji više nema izbora. Sunarodnjaci, koji dijelite vrijednosti europske demokracije, pripremite se na beskompromisnu borbu", istaknuo je pred novinarima.

Po njegovim riječima, ta će se "teška" borba nastaviti "sve dok ne bude moguće organizirati slobodne i poštene izbore u ovoj zemlji".

Melia je pozvao na prosvjede u središtu Tbilisija sljedećeg tjedna, koji će biti "najveći dosad".

Promatrači Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS) ocijenili su pak u nedjelju da su izbori "tehnički bili dobro organizirani", izrazivši ipak zabrinutost zbog slučajeva "zastrašivanja, kupovine glasova te pritisaka na kandidate i na birače".

Pročitajte više