Gruzija želi uvesti zakon o stranim agentima. Jučer prosvjedovalo 10.000 ljudi

Foto: EPA

Interventna policija u Gruziji je jučer rastjerala prosvjednike koji su se okupili kod parlamenta, dok su zastupnici raspravljali o prijedlogu zakona o stranim agentima. Ispred parlamenta se okupilo čak 10.000 prosvjednika, što je znatno više nego prethodnog dana, kako bi osudili zakon koji je parlamentarni odbor odobrio u ponedjeljak.

Policajci, od kojih su neki nosili sačmarice, naredili su prosvjednicima da se raziđu te su koristili nešto što je sličilo na sredstvo za kontrolu mase, poput suzavca, dok su se sukobljavali s prosvjednicima. Za nekoliko minuta iza zgrade nije bilo prosvjednika jer su se razbježali, iako su mnogi ostali na drugim prilazima parlamentu tijekom cijele večeri.

"Zakon će naštetiti naporima Gruzije da se pridruži Europskoj uniji"

Oni koje je policija potjerala ponovno su se okupili s ostalim prosvjednicima na Aveniji Rustaveli, koja je glavna gradska arterija. Ministarstvo unutarnjih poslova Gruzije priopćilo je da je jedan policajac ozlijeđen u sukobu te da je privedeno jedanaest prosvjednika.

Sporni zakon bi zahtijevao da se organizacije koje primaju više od 20 posto svog financiranja iz inozemstva registriraju kao agenti stranog utjecaja. Taj zakon će vjerojatno proći u parlamentu koji je pod kontrolom vladajuće stranke Gruzijski san i njezinih saveznika. Kritičari tvrde da će naštetiti naporima Gruzije da se pridruži Europskoj uniji.

"Vlada je u dosluhu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom"

Kritičari su usporedili prijedlog zakona s ruskim zakonodavstvom koje Kremlj koristi za suzbijanje neslaganja, što je snažna optužba u toj zemlji u kojoj je Rusija nepopularna zbog potpore odcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Istaknuti oporbeni političar Nika Melia ustvrdio je da je vlada "u dosluhu" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da je u pitanje dovedena neovisnost Gruzije. "Ono što definitivno mogu reći jest da Gruzijci i gruzijska snaga volje ne mogu biti poraženi. Gruzijci će nadvladati ruski interes", kazao je.

Kritika Zapada

Zapadne zemlje smatraju da prijedlog zakona nije od pomoći gruzijskim naporima da postane članica EU. Glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova Matthew Miller rekao je da je, iako još nije odobren, Washington "duboko zabrinut zbog tog zakona" i "podržava svačije pravo na slobodu izražavanja i slobodu govora".

Šef Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će to "udaljiti Gruziju od EU, a ne je približiti". Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili, česta kritičarka Gruzijskog sna, napisala je na X-u da je pokušaj usvajanja zakona provokacija i ruska strategija destabilizacije.

"Ovaj zakon brani demokraciju u našoj zemlji od bilo kakvog stranog uplitanja", rekao je visoki zastupnik Gruzijskog sna Archil Talakvadze tijekom rasprave o prijedlogu zakona. "Opozovite ovaj zakon jednom zauvijek! U Gruziji nema mjesta za ruski zakon. Europa je izbor gruzijskog naroda", rekla je parlamentarna članica oporbene stranke Ujedinjeni nacionalni pokret Tina Bokuchava.

Predsjednički veto

Nacrt zakona mora proći tri čitanja u parlamentu, a potom će se vjerojatno suočiti s četvrtim glasanjem kako bi se nadjačao predsjednički veto.

Gruzijska vlada, koja je suočena s optužbama za autoritarizam i proruske sklonosti, kaže da je zakon potreban za promicanje transparentnosti i borbu protiv "pseudoliberalnih vrijednosti" koje nameću stranci. Gruzijski san neočekivano je ponovno predstavio zakon ovaj mjesec, više od godinu dana nakon što je odustao od prethodnog pokušaja usvajanja zakona u jeku prosvjeda.

Pročitajte više