Gruzijski TV voditelj izvrijeđao Putina: Kujo kolodvorska, g*vno pasje

Screenshot: Rustavi 2

TENZIJE između Gruzije i Rusije traju već tjednima, a eskalirale su u ponedjeljak, kad se gruzijski televizijski voditelj obratio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i vulgarno ga izvrijeđao, uz niz psovki kakve mu dosad vjerojatno nitko nije uputio, barem ne javno na televiziji.

U svojoj emisiji Post Scriptum u nedjelju navečer koja ide uživo, voditelj TV kanala Rustavi 2 Giorgi Gabunia odmah se na početku okrenuo kameri i obratio izravno Putinu. 

"Prije svega želim poslati veliki pozdrav našemu dragom prijatelju, predsjedniku Rusije, Vladimir Putinu. Vlado, kujo jedna kolodvorska, govno pasje, pičko od morža! U našoj lijepoj zemlji nema mjesta za takvog ubogog lika, za takvu nakazu poput tebe. Ti si smrdljivi okupator, jedi govna, idi u kurac, Vlado. Ti i tvoji robovi. Jebem ti mater. Ah! Tvoja mama je mrtva. Baš šteta, kakva žalost. Ma nek se prži u paklu, i ti i tvoj tata skupa s vama. Poserem vam se na grobove. Amen!" izgovorio je Gabunia u svom nevjerojatnom ispadu - i to sve na ruskom jeziku, da ga Putin razumije kad vidi emisiju.

Voditelj izvrijeđao i ispsovao Putina zbog zaoštravanja odnosa

Ovo je na neki način bila kulminacija kolektivnog izljeva bijesa koji je u Gruziji izazvao posjet zastupnika ruske Dume, Sergeja Gavrilova, koji je kao predsjednik stanovite Međuparlamentarnog skupštine o pravoslavlju, u gruzijskom parlamentu 20. lipnja, održao govor na ruskom jeziku, i to sjedeći u stolici predsjednika parlamenta.

To se možda i ne bi pretvorilo u incident da Rusija nije izvršila invaziju na Gruziju 2008. i okupirala odmetnute gruzijske pokrajine koje su kontrolirali proruski separatisti, Južnu Osetiju i Abhaziju. Iako je primirje sklopljeno nakon samo pet dana ratovanja, Gruzija ni do danas nije obnovila diplomatske odnose s Rusijom. Gruzija, ali i velika većina članica Ujedinjenih naroda, smatraju Južnu Osetiju i Abhaziju okupiranim dijelovima gruzijskog teritorija. Rusu i dalje imaju vojne baze u ovim samoproglašenim republikama. 

Putin je tada, bijesan na tadašnjeg prozapadnog premijera Mihajla Saakašvilija što se ovaj usudio vojno odgovoriti Rusiji, rekao da će ga "objesiti za jaja". 

Nakon skandala s obraćanjem ruskog zastupnika iz gruzijskog parlamenta uslijedila su više od dva tjedna antiruskih prosvjeda na ulicama gruzijskog glavnog grada Tbilisija. U neredima su ozlijeđene stotine prosvjednika i policajaca, prosvjednici su pokušali upasti i u zgradu parlamenta, a predsjednik gruzijskog parlamenta Irakli Kobakhidze na kraju je bio prisiljen pristati na njihov zahtjev i dati ostavku.

Prosvjedi, međutim, i dalje traju, uz zahtjev da ostavku da i ministar unutarnjih poslova Giorgi Gaharia zbog policijskog nasilja - najmanje dvoje ljudi pogođeno je gumenim mecima u oko i izgubilo vid.

Predsjednica Gruzije: Rusija je neprijatelj i okupator

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili nazvala je Rusiju "neprijateljem i okupatorom" čija je "peta kolona" odgovorna za nasilne nemire koji su izbili, prenosi Washington Post.

Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov nazvao je pak prosvjede "rusofobnom provokacijom" koju "snažno osuđuje". "Sve je ovo posljedica nesposobnosti ili nevoljkosti Gruzije da zaustavi ekstremističku mladež", dodao je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otišao je još dalje i okrivio navodni "geopolitički inženjering naših zapadnih kolega" za nerede u Gruziji. Dodao je da je "SAD voljan zatvoriti oči pred ultranacionalistima, rusofobijom, kako bi prekinuo veze između gruzijskog naroda i naše zemlje", koristeći iste optužbe koje Rusija koristi i za Ukrajinu, još jednu zemlju čiji je teritorij zauzela, pa i službeno prisvojila u slučaju Krima. Revoluciju u Ukrajini 2014. ruski mediji tako često opisuju kao "fašistički puč", iako je Ukrajina nakon toga imala židovskog premijera, a sada i židovskog predsjednika.

Rusija je uskoro zabranila putničke letove iz Gruzije u Rusiju, opravdavajući tu odluku sigurnošću ruskih turista - njih čak milijun godišnje posjećuju Gruziju. Moskva je izjavila da na ovaj način želi zaštititi svoje državljane od "rusofobne histerije". Najavila je i da će zabraniti uvoz gruzijskog vina, vjerojatno najvažnijeg proizvoda koje Gruzija izvozi u Rusiju.

Televizija morala prekinuti emitiranje zbog prosvjeda

Zgradu televizije Rustavi 2 okružila je u nedjelju navečer druga vrsta prosvjednika nakon skandala koji je izazvao njihov voditelj, onih koji se protive ovakvom vrijeđanju ruskog predsjednika. Neki od novinara s ove televizije koju kontrolira gruzijska oporba, ozlijeđeni su u neredima, a televizijski kanal prestao je emitirati program do ponedjeljka ujutro.

Direktor televizije Nika Gvaramia prkosno je odgovorio na prosvjede i rusku osudu. "Branit ćemo se, našu neovisnost, naše dostojanstvo, i naše živote, vlastitim rukama", rekao je u eteru, nakon čega je emitiranje prekinuto. Ipak, Rustavi 2 se naknadno ispričao zbog Gabunijinog ispada. 

Predsjednica Zurabišvili i premijer Mamuka Bahtadze osudili su Gabunijin ispad kao "provokaciju". "Ovo je rat provokatora protiv svoje zemlje, prljava i odvratna igra sa sigurnošću države i njenih građana", rekao je Bahtadze.

U osudi im se pridružila i vladajuća stranka Gruzijski san, koja je pod vodstvom tajkuna Bidzine Ivanišvilija, inače premijera od 2012. do 2013., ponovo zatoplila odnose s Rusijom. Međutim, mnogi su Gruzijci sada zabrinuti da vladina osuda Gabunijinog ispada ide na ruku Kremlju.

"Nažalost, izjave koje je objavila gruzijska vlada na liniji su Kremlja. Ovo je strašan razvoj događaja. To dopušta Kremlju da kaže: 'Vidite, gruzijska vlada se slaže s nama. Mi smo prijateljski nastrojeni, ali drugi potkopavaju naš odnos'", komentirao je za Washington Post Eto Buziašvili, istraživač u Atlantskom vijeću.

Pročitajte više