Gruzijskoj predsjednici prijeti opoziv zbog puta u EU

Foto: EPA

GRUZIJSKOJ predsjednici Salome Zurabišvili prijeti opoziv zbog putovanja u Europsku uniju. Čelnik vladajuće stranke Gruzijski san Irakli Kobakidze rekao je da će pokrenuti postupak opoziva u parlamentu. Zurabišvili je otputovala u strane zemlje bez vladina odobrenja, što je povreda ustava. Predsjednik Gruzije ima ceremonijalnu ulogu i pravu moć u svojim rukama drži vlada.

Zurabišvili se jučer u Berlinu sastala s njemačkim predsjednikom Frankom-Walteron Steinmeierom. Potom se danas u Bruxellesu sastala s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom s kojim je razgovarala o europsko-gruzijskim odnosima te o širem razvoju događaja u regiji i posljedicama ruskog rata protiv Ukrajine na Gruziju i na južni Kavkaz. Michel je također ponovio da EU podržava europski put Gruzije.

Gruzija želi u EU

Gruzija je predala zahtjev za članstvom u Uniji nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. No aktualna vlada te bivše sovjetske republike smatra se prijateljskom prema Rusiji. Kobakhidze je rekao da postupak opoziva može uspjeti samo ako za to glasa i opozicija.

Oporba je međutim rekla da će biti protiv ako Zurabišvili pomiluje zatvorenog, ozbiljno bolesnog bivšeg predsjednika Miheila Saakašvilija. Zurabišvili je ranije bila ministrica vanjskih poslova i za predsjednicu je izabrana 2018. Mandat joj istječe u prosincu sljedeće godine.

Pročitajte više