Guardian: Može li treći val covida u Britaniji biti ozbiljniji od prva dva?

Foto: Epa

LJETO samo što nije stiglo, a Velika Britanija već neko vrijeme popušta mjere ograničenja protiv covida-19. No varijanta koronavirusa delta baca sjenu na optimizam koji je zahvatio građane, a mnogi stručnjaci upozoravaju da bi porast broja slučajeva zaraze mogao biti pokazatelj toga da Britanija ulazi u treći val.

Ako je to istina, postavlja se pitanje koliko bi taj val mogao biti opasan i može li biti ozbiljniji od prva dva britanska vala.

Članovi Znanstvene grupe za modeliranje tijekom pandemije (Spi-M) sa Sveučilišta Warwick u svibnju su objavili rezultate modela koji pokazuje da bi soj koronavirusa koji je 40% zarazniji od varijante alfa (B.1.1.7, britanskog soja) mogao rezultirati s do 6000 hospitalizacija dnevno. U slučaju da je soj 50% zarazniji, broj prijema u bolnicu bi porastao na 10.000 dnevno.

Oba scenarija su se odnosila na situaciju u kojoj su ukinute ili podosta ublažene mjere ograničenja.

Brojevi hospitalizacija prikazanih u tom modelu premašuju brojke prijema u bolnice iz prošla dva vala, pri kojima je u jednome danu znalo biti zaprimljeno 4000 ljudi, piše The Guardian.

Problematična varijanta delta

Projekcije grupe Spi-M su bitne jer znanstvenici smatraju da je varijanta delta (B.1.617.2, indijski soj) zaraznija od varijante alfa iako za sada ne znaju u kojoj točno mjeri.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju da je delta 40% zaraznija od alfe. Par dana ranije epidemiolog Neil Ferguson, član grupe Spi-M, kazao je kako procjene pokazuju da bi delta u prosjeku mogla biti zaraznija čak 60% od alfe, dodajući da je mogući raspon između 30% i 100%.

Zaraznost, odnosno prenosivost soja delta nije jedini problem. Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) navela je kako su građani nakon jedne doze cjepiva Pfizer ili AstraZenece značajno manje zaštićeni od simptomatske zaraze varijantom delta.

Odnosno, jedna doza cjepiva je u slučaju varijante alfa 50% učinkovita u sprečavanju simptomatske bolesti, a u slučaju delte samo 33%. Nakon primanja druge doze djelotvornost cjepiva u prosjeku raste na 81%.

PHE također tvrdi da je delta povezana s više nego dvostruko većim rizikom od hospitalizacije od varijante alfa iako upozorava da je potrebno više istraživanja kako bi se to potvrdilo i istražila veza s cijepljenjem.

"Dokazi idu u prilog sporijem ublažavanju mjera"

"Ako imate soj koji je zarazniji i ozbiljniji, to je onda zabrinjavajuće. No smatram da još uvijek postoji određena neizvjesnost oko toga koliko je varijanta delta stvarno zaraznija i koliko je opasnija po zdravlje pacijenata", kazao je Michael Tildesley sa Sveučilišta Warwick, također član grupe Spi-M.

Ove neizvjesnosti otežavaju precizno utvrđivanje potencijalne ozbiljnosti trećeg vala.

"Iako postoje dokazi da je delta zaraznija i da uzrokuje više hospitalizacija, još uvijek nismo sigurni koliki je njen stvaran utjecaj na opterećenje jedinica za intenzivnu njegu i broj smrtnih ishoda", rekao je računalni biolog Rowland Kao sa Sveučilišta Edinburgh, član grupe Spi-M.

"Ako postojeća cjepiva pružaju visoku zaštitu protiv varijante delta, to bi trebalo ublažiti barem dio težine trećeg vala. Kako god, dokazi idu u prilog sporijem ublažavanju mjera i, u ograničenim slučajevima, razmatranju jačih lokalnih ograničenja", dodao je.

Pritisak na zdravstvo?

Stručnjaci su također zabrinuti da bi porast infekcija mogao dovesti do povećanja slučajeva takozvanog dugotrajnog covida, što bi bio dodatan pritisak na javno zdravstvo.

Matematičar Graeme Ackland sa Sveučilišta Edinburgh kazao je kako njegove kalkulacije pokazuju da je reprodukcijski broj R trenutno daleko iznad 1 u svim dijelovima Britanije.

"Mislim da nas vjerojatno čeka treći val koji bi mogao biti jednak po broju slučajeva zaraze kao i drugi. No to ne znači da nas čeka isti broj hospitalizacija ili smrtnih slučajeva. Oko toga postoji visoka razina neizvjesnosti", rekao je Ackland.

Računalni biolog Francois Balloux sa sveučilišta University College London smatra da će sljedeći tjedan biti presudan za predviđanje smjera trećeg vala.

"Ako tijekom sljedećih nekoliko tjedana dođe do smanjenja rasta stope varijante delta, onda mislim da nas ne čeka neka loša situacija. Ako se to ne dogodi, onda se bojim da ćemo morati ostaviti na snazi neke mjere ograničenja", kazao je Balloux.

Pročitajte više