Guardian: Ne možemo dopustiti novu Srebrenicu u Libiji



"NITKO ne želi napraviti grešku i imati smrt nevinih civila na savjesti. Ali s druge strane, nitko ne želi novu Srebrenicu", piše John Nichol za Guardian u svojoj analizi savezničke ofenzive protiv Gadafijevih snaga. Nicol, koji je bio u sastavu UN-ovih snaga za vrijeme rata u Bosni, ističe poteškoće s kojima će se susretati Francuzi, Britanci, Amerikanci i ostali vojnici u obrani libijskih pobunjenika.

"Srebrenica je bila klasičan primjer situacije u kojoj je agresorskim snagama dopušteno da rade što god žele. Ubijeno je 8.000 civila, uglavnom muškaraca i dječaka. 25.000 do 30.000 ljudi postalo je žrtva etničkog čišćenja. Moji kolege iz UN-a, na tlu i u zraku, sjedili su i promatrali dok se masakr događao", podsjeća Nichol, ističući kako bi se upravo takav scenarij mogao ponoviti ukoliko se Gadafijevoj diktaturi ne stane na kraj.

Međutim, Guardianov analitičar također upozorava da će u Libiji biti jako teško razlikovati prijateljske od neprijateljskih snaga. "Iz zraka nije lako raspoznati kamion koji prevozi izbjeglice od kamiona koji prevozi Gadafijeve trupe", piše Nichol pa nastavlja: "Drugi problemi javljaju se kod koordinacije. Tko će pobunjenicima u Bengaziju objasniti kako da razlikuju RAF-ov Tornado od libijskog Floggera. Svi znamo da je već srušen jedan libijski avion. Ali još nismo sigurni tko ga je vozio - Gadafijev ili pobunjenički pilot".

"Koliko dugo smo spremni ostati u Libiji? Koliko dugo je NATO spreman braniti Bengazi, ako to ostane jedini slobodan grad u Libiji?", kaže Nichol koji strahuje da bi intervencija mogla trajati mjesecima, te ističe da britanska vojska nema dovoljno resursa za sukob koji bi se odužio. Analitičar Guardiana također ističe kako nitko nije jasno definirao cilj savezničke ofenzive u Libiji. "Što će se dogoditi ako padne Gadafijev režim? To je pitanje koje nitko nije postavljao ni u Iraku ni u Afganistanu. Možemo se samo nadati da su političari naučili iz svojih grešaka".

Pročitajte više