Gust snijeg u Splitu i Šibeniku, snježna mećava u Lici

ZBOG snijega u mnogim školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji danas nema nastave.

Snijeg koji je jutros pao u gradu Splitu i na području gotovo cijele Splitsko-dalmatinske županije uzrokovao je mnogo teškoća. U Splitu ga nije bilo više od šest do sedam centimetara i na žalost malih Splićana koji su se grudali i pravili snjegoviće počeo se topiti.

Otežan je i cestovni promet, iako je 25 ekipa Zimske službe Županijskih cesta očistilo i posulo državne i županijske ceste. Na nekim županijskim dionicama još je obvezna zimska oprema.

Poduzeće Cestar, koncesionar za čišćenje grada Splita od snijega, očistilo je i posulo glavne splitske prometnice.

Snijeg je pao i na srednjodalmatinske otoke. Na otoku Hvaru, gdje se znatnije zadržava samo u višim predjelima, turisti koji u hotelima borave sedam i više dana dobili su jedan dan besplatna pansiona.

Gust snijeg i u Šibeniku

Gust snijeg nošen burom pada od 8,30 sati u Šibeniku i na području cijele Šibensko kninske županije, a zabijelili su se i šibenski otoci, pa i najudaljeniji otok Žirje.

Snijeg se zadržava na tlu, no teškoća u prometu zasad nema.

Djelatnici zimske službe šibenskih "Cesta" od jutros posipaju dionicu državne ceste Šibenik - Split preko Boraje.


Prema informacijama nadcestarija u Kninu i Drnišu, i na tom području posipaju se svi važniji cestovni pravci.

Brodovi prema šibenskim otocima zasad također plove redovito.

Snježna mećava otežava promet kroz Liku

Snijeg i mećava najviše teškoća uzrokovalo je jutros na području Korenice i Plitvica.

Za sav je promet i dalje zatvorena dionica Ličke magistrale Korenica-Pećani zbog visokih snježnih nanosa u predjelu Keljevo Brdo.

Tijekom noći zimska služba izvlačila je oko stotinu osobnih vozila, a u Korenici stoji 30-tak kamiona s prikolicama i tegljača za koje je zabranjen promet na svim cestama koreničkog područja.

Promet za osobna vozila, autobuse i vozila do 7,5 tona teče obilazno preko Debelog Brda.

Zimska služba u Korenici angažirala je svu raspoloživu mehanizaciju (14 kamiona s ralicama i druge strojeve). S ekipama se radi bez prekida, ali čišćenje otežava vjetar koji povremeno puše i do stotinu km na sat što smanjuje vidljivost na svega nekoliko metara.

Na ostalim cestama kroz Liku promet teče usporeno, a preko Prijevoja povremeno ima i zastoja.

Zbog jake bure u Primorju s olujnim udarima dionicom Jadranske magistrale Senj-Sveta Marija Magdalena smiju voziti samo osobna vozila. Od noćas su zbog kvara na dalekovodu bez električne struje naselja od Biluće do Jablanačkih Selina.

Pročitajte više