Guverner: Rusi su u Severodonjecku izazvali požar, iscurila je tona nafte

Ilustracija: EPA

RUSKO granatiranje kemijske tvornice Azot u Severodonjecku izazvalo je snažan požar te istjecanje tona nafte, kazao je u subotu guverner te pokrajine Serhij Haidai. U izjavi za televiziju Haidai nije precizirao je li vatra u tvornici u koju su se sklonile stotine civila i ugašena.

Rekao je da se borbe vode neprekidno u Severodonjecku, gradu na istoku Ukrajine za koji promatrači prognoziraju da će postati drugi Mariupolj u smislu ljudskih gubitaka i razaranja prije pada u ruske ruke nakon herojskog otpora.

Taj grad jedan je od posljednjih džepova otpora ruskom agresoru u istočnoj pokrajini Luhansk.

Severodonjeck i Lisičansk na suprotnoj strani rijeke Donjec posljednja su mjesta pod djelomičnom ukrajinskom kontrolom u Luhanskoj oblasti, čije je zauzimanje jedan od ključnih ruskih ratnih ciljeva. Ukrajina poručuje da je njezina jedina nada za preokretanje situacije u industrijskom gradu da dobije više artiljerije jer je Rusija nadmoćna u tom aspektu.

Tisuće ljudi izgubile su živote, a milijuni su izbjegli od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Zapadno od Severodonjecka Rusija napadajući sa sjevera i juga pokušava okružiti ukrajinske snage u cijelom Donbasu, što je zajednički naziv za istočne pokrajine Luhansk i Donjeck.

Pročitajte više