Guverner Švicarske centralne banke ipak podnio neopozivu ostavku

GUVERNER Švicarske centralne banke (SNB) Philipp Hildebrand sinoć je, suočen s velikim pritiskom javnosti i medija, ipak podnio neopozivu ostavku.

Hildebrand se posljednjih dana našao u središtu skandala kada je otkriveno da je njegova supruga Kashya direktno profitirala od odluke SNB-a da ograniči rast švicarskog franka, odnosno oslabi njegovu vrijednost. Kashya je u kolovozu kupila 504.000 dolara, da bi ih opet prodala četiri tjedna kasnije, kada je zbog mjera SNB-a franak oslabio, i tako ostvarila profit od otprilike 50.000 dolara.

Ne može dokazati da nije znao za suprugine transakcije


Hildebrand je na konferenciji tvrdio da nije znao za transakcije koje je obavila njegova supruga, a čak je i interna istraga SNB-a utvrdila da Hildebrand nije prekršio nikakva pravila kada je ograničio vrijednost franka vezavši ga uz euro, prenosi BBC.

Ipak, pritisak javnosti i medija bio je prejak i Hildebrand se odlučio na radikalan potez, smatrajući da će skandal naškoditi fiskalnoj politici zemlje. "Došao sam do zaključka da nisam u mogućnosti pružiti neoboriv i konačan dokaz da je moja supruga transakciju inicirala bez mog znanja", kazao je Hildebrand na konferenciji na kojoj je objavio ostavku.

Inside trading na visokoj razini?


Švicarski tjednik Weltwoche, koji je cijeli slučaj prvi objavio u javnosti, navodi kako je Hildebrand osobno autorizirao dogovor o zamjeni valuta preko svog osobnog računa, a tri tjedna poslije Švicarska je ograničila vrijednost franka. Ukoliko bi se to pokazalo točnim, to bi predstavljalo klasični slučaj inside tradinga, odnosno trgovanja po povlaštenim informacijama nedostupnim javnosti, radi stjecanja koristi nauštrb drugih.

"Odlazim s mišljenjem da sam bio vraški dobar guverner. Od početka sam se zauzimao za strože mjere prema bankama, i zbog toga to pravilo moram primijeniti i na sebi. Bez obzira na sve, mislim da se politika centralne banke zadnjih godina pokazala uspješnom", zaključio je Hildebrand.

Pročitajte više