Haag dokazuje "udruženi zločinački poduhvat" transkriptima s Brijuna

HAŠKO tužiteljstvo svoju će tezu o udruženom zločinačkom poduhvatu hrvatskog vodstva za vrijeme i oko vojno-redarstvene akcije "Oluja" dokazivati predsjedničkim transkriptima, te zapisu satanaka s Brijuna, pokazuje predraspravni podnesak tužiteljstva čija je proćišćena verzija objavljena pred početak haškog suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Kako javlja jedna novinska agencija, u slučaju suđenja hrvatskim generalima za ubojstava civila na oslobađanim teritorijima prije, za vrijeme i nakon Oluje, tužiteljstvo će tvrditi da se radilo o etničkom čišćenju smišljenom u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata, a osim trojice generala u tome su sudjelovali, po mišljenju tužiteljstva, Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko, Zvonimir Červenko i drugi.

Tuđman je "vjerujući da međunarodne političke okolnosti idu u prilog zauzimanju Krajine, zajedno s drugim vojnim i političkim dužnosnicima dovršio je vojne planove za 'Oluju' 31. srpnja 1995.", piše tužiteljstvo na temelju transkripta brijunskog sastanka kojem su nazočili uz ostale i generali Gotovina i Markač i ističe da je jedan od ciljeva te akcije bio "osigurati bijeg Srba". Tužiteljstvo pri tom citira Tuđmanove riječi da je "...važno da civili krenu i onda će ih vojska slijediti...".

S tog sastanka tužiteljstvo donosi i izjave Gotovine, koji je govorio o tome kako srpsko stanovništvo već napušta Knin i kako treba pojačati pritisak, nakon čega će "ostati samo oni koji moraju i koji nemaju mogućnosti otići". U tu svrhu je naredio bombardiranje Drvara, Knina, Benkovca, Obrovca, Gračca, što po tužiteljstvu, budući da tamo nije bilo opravdanih vojnih ciljeva, predstavlja korištenje neprimjerene sile i oružja protiv civilnog stanovništva.

"Učinak na civilno stanovništvo bio je, kao što je planirano na sastanku 31. srpnja 1995. - prestrašeni civili pobjegli su s tih područja u sigurnost, pojedinačno ili masovno", zaključuje se u podnesku.

Tezu o Tuđmanovom zagovaranju "etnički čiste Hrvatske" tužiteljstvo misli, između ostaloga, dokazati i uz pomoć nekih 10 trankripata razgovora na Brijunima, u kojima je Tuđman izmijenjivao planove sa Šuškom, Hrvojem Šarinićem (koji opetovano govori o Tuđmanovoj želji za dijeljenjem Bosne), ili Nikicom Valentićem. 

Foto:AFP

Pročitajte više