"HAC-ov Buljubašić" Pocrnić dolazio samo po plaću i putne troškove

ANĐELKO KASUMIĆ, jedan od dvojice djelatnika HAC-a koji su s navodno fiktivnim zaposlenikom Josipom Pocrnićem dolazili u kontakt, baš kao i predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatskih autocesta Mijat Stanić, tvrdi da Pocrnić nije dolazio na svoje radno mjesto. Viđali su ga, kaže, jedino kad je dolazio po plaću i putne troškove. Pocrnić je do siječnja ove godine koristio službeni HAC-ov automobil Golf 5, registracijskih oznaka ZG4735AT, a plaću su mu obračunavali u jedinici Brinje. Pocrnić je tako, uz plaću od oko pet tisuća kuna, navodno uzimao i naknadu za prijevoz u iznosu do 1.500 kuna.

> Novi "slučaj Buljubašić": U HAC-u radi tri i pol godine, na poslu ga nitko nije vidio!?

"Kako se na koncu mjeseca mora obračunati potrošnja goriva za sve aute, tako je u Brinje dolazio i Pocrnić, donoseći slipove od goriva i putne radne listove. Službeni automobil koji je vozio, naime, vodio se kod nas u Brinju. Dolazio je, također, i kad je automobil davao na servis, a tad bi u HAC-u uzeo zamjenski automobil. Izuzev ovih posjeta, uobičajenim radnim danom on nije dolazio. Osim mene, viđao ga je samo poslovođa Dalibor Hasan, također jednom mjesečno. On mu je obračunavao radne sate i davao platnu listu", rekao je za Novi list Kasumić, koji je krajem prošle godine na sastanku s Upravom i otvorio pitanje fiktivnog Pocrnićevog zaposlenja. Ipak, po tom pitanju je nešto poduzeto tek kad je Nezavisni sindikat Hrvatskih autocesta javno izvijestio o slučaju - Unutarnja kontrola HAC-a je pokrenula istragu.

Stanić: Očekujem samo poštenu istragu - da ne podvaljuju, da ne brišu podatke iz sustava i da ne poturaju priču o izmišljenim odjelima u kojima je Pocrnić navodno zaposlen

"Unutarnja kontrola nije me kontaktirala. Od njih očekujem samo poštenu istragu - da ne podvaljuju, da ne brišu podatke iz sustava i da ne poturaju priču o izmišljenim odjelima u kojima je Pocrnić navodno zaposlen. U Sektoru za održavanje radnici ga na poslu nisu vidjeli, a nisu ga vidjeli niti u Odjelu za sigurnost i zaštitu. Čovjeka, naime, nitko ne poznaje, osim onih koji su mu davali platnu listu i čovjeka kojem je donosio račune za gorivo na naplatu. Mislim da je Pocrnić zaposlen zahvaljujući političkom zaleđu. Čitao sam da se u tom kontekstu spominje ministar zdravstva Darko Milinović, ali o tome ne želim spekulirati, jer baratam isključivo činjenicama. Kako bilo, ukoliko ne budemo zadovoljni rezultatima istrage, odnosno ukoliko se tu bude željelo nešto namještati - potražit ćemo pomoć policije i Državnog odvjetništva", naveo je Stanić.

Podsjetimo, Milinović je još jučer oštro odbacio medijska nagađanja da ima neke veze s Pocrnićevim zaposlenjem. Ministar je rekao kako je istina da poznaje Pocrnića, ali to ne znači da mu je pomogao da dobije posao. Dodao je kako poznaje više od 90 posto Gospićana i dobar dio Ličana pa se nada da im poznanstvo s ministrom neće biti otegotna okolnost pri zaposlenju.

Pročitajte više