"Haider je tražio da provjerim poslovanje Hypo banke, otkrio sam da posluju s mafijom"

AUSTRIJSKI privatni detektiv Dietmar Guggenbichler u intervjuu za Österreich je rekao kako je još 2007. godine poginulog guvernera Koruške Joerga Haidera i tadašnjeg šefa Hypo banke Wolfganga Kulterera izvijestio o mutnim poslovima Hypo banke.

Upozorio na povezanost s mafijom i generalom Zagorcem

Guggenbichler je naveo kako ga je Haider 2007. godine angažirao da istraži poslovanje banke te kako je od srpnja do studenog 2007. godine otkrio da je Hypo banka na Balkanu plasirala velik broj nenaplativih kredita. "Novac je jednostavno ispario", naveo je Guggenbichler, dodajući kako je Haidera i Kulterera upozorio i zbog povezanosti banke s umirovljenim hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem.

"Guverner je želio, bar je to iz moje perspektive tako izgledalo, vidjeti gdje je završio novac banke", ispričao je Guggenbichler te dodao kako se bivši član uprave Hypo banke Joerg Schuster žalio zbog uplitanja politike u poslovanje banke.

Guggenbichler tvrdi kako je Haideru, dva tjedna prije nego što je guverner Koruške poginuo u prometnoj nesreći, dostavio svu dokumentaciju vezanu uz propast Hypo banke uzrokovanu sumnjivim kreditiranjima. Naveo je kako je dio tih sumnjivih kredita bio plasiran čak i kriminalnim organizacijama, odnosno mafiji.

"Afera Hypo banke zaobišla Srbiju"

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je danas da je afera sa mutnim poslovima austrijske Hypo Alpe Adria banke u regiji zaobišla Srbiju, iako se Beograd u Guggenbichlerovom izvješću izravno spominje kao grad iz kojeg su se plasirali sumnjivi krediti Hypo banke.

Jelašić je u izjavi srpskoj agenciji Tanjug rekao kako veliki dio kredita, koji je proteklih godina plasiran u zemlje regije, nije išao iz Klagenfurta preko beogradske podružnice te banke do klijenata, već su krediti direktno davani tražiteljima u regiji. Dodao je i da mu nije jasno kako su bankari iz Klagenfurta mogli objektivno procijeniti bonitet tvrtke kojoj se dodjeljuje krediti, a ti su potencijalni klijenti, kako je rekao, često dobivali odlične ocjene o bonitetu.

Stoga ga, rekao je, uopće ne čudi što je austrijska država morala preuzeti Hypo banku. Usput je potvrdio i da je srpska Hypo banka likvidna, sa dobrom pokrivenošću vlastitim kapitalom i da njeno poslovanje nije ugroženo.

Jelašić je objasnio i da se ne slaže sa negativnim kritikama bankarskog poslovanja u regiji, koje su posljednjih dana objavili mediji, jer je, kako je rekao, veliki broj banaka u regiji proteklih godina "zaradio mnogo novca i da, uz nešto veću opreznost. mogu dobro zarađivati i ubuduće".

Pročitajte više