Hajduković napao Tolušića u Otvorenom zbog afere: "Ostat ćeš bez europskog novca"

Screenshot: HRT

SINOĆ je u emisiji Otvoreno na HRT-u tema bio zabrinjavajući pad poljoprivredne proizvodnje. U emisiji su gostovali ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Goran Jančo, Domagoj Hajduković (SDP) i Davor Vlaović (HSS).

"Dosad smo imali kaos u sektoru poljoprivrede koji je nekome odgovarao", rekao je ministar Tomislav Tolušić.

"Ne znamo koliko poljoprivrednih zemljišta imamo, nikad nismo imali strategiju poljoprivrede, fondove ne koristimo kako treba, a ova vlada to pokušava popraviti. Pao je broj OPG-ova, ali ono što daje nadu je da je 19 tisuća mladih OPG-ova. Povrtlarstvo, stočarstvo i vrtlarstvo mogu biti samodostatni u Hrvatskoj. Vlada planira donijeti nove zakone koji će tome pomoći. Treba ulagati u preradu, u primarnu poljoprivredu, u mlade poljoprivrednike, dati im povoljne kreditne linije i učiniti hrvatsko selo zadovoljnim. Vlada će uskoro donijeti tri ključna zakona, a to su Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o OPG-ovima i Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi", dodao je.

Tolušić je spomenuo i postojeće odredbe prema kojima javne ustanove trebaju davati prednost proizvođačima koji su im bliže.

"Tih 22 milijuna kuna neće spasiti poljoprivredu, ali neće joj ni odmoći. Tolušić je kritizirao prethodnu vladu i malu količinu ugovorenih sredstava za ruralni razvoj. Program ruralnog razvoja nije dobar i trenutno je novac na krivim mjestima", rekao je ministar poljoprivrede.

"Jedan od ciljeva je i Zakon o navodnjavanju", dodao je Tolušić.

Brlošić: Poljoprivreda je skupa

Mato Brlošić spomenuo je administrativne zavrzlame kroz koje su dosad prolazila obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

"Poljoprivredna proizvodnja izuzetno je skupa investicija", rekao je Brlošić i usporedio Švicarsku i Hrvatsku: dok se tamo po hektaru ulaže oko 15 tisuća eura, kod nas to je otprilike između 1000 i 2000 eura. To su vrlo niske investicije u našoj poljoprivredi, a uskraćene potpore i ostali problemi proteklih godina još više su odmogli. U takvim uvjetima dobro je i ovo što trenutno proizvodimo. Važno je stvoriti preduvjete u kojima će naši poljoprivrednici moći pozitivno poslovati.  Na pitanje voditelja o mogućoj nestašici maslaca, Brlošić je rekao da ne vjeruje da će je biti, iako je u Hrvatskoj njegova proizvodnja mala, kao i proizvodnja mlijeka za vlastite potrebe.

Pad proizvodnje svinje je zaustavljen, rekao je Goran Jančo, a trenutno postoji blago povećanje broja krmača i same proizvodnje. Proizvodnju treba vratiti na selo i ljude u ruralni prostor, smatra Jančo. Pohvalio je poteze aktualnog ministra. Spomenuo je teškoće zbog skupih tehnologija, ali i druge komplikacije. Primjerice, da mu je netko prošle godine poklonio farmu, on bi i dalje poslovao s gubitkom. To je puno veći problem, smatra Jančo. Zaključio je da bez preradbenih kapaciteta nema opstanka.

Hajduković o strateškim proizvodima

Davor Hajduković kazao je da su tri hrvatska proizvoda strateška, a njihova proizvodnja pada: maslinovo ulje, vino i suhomesnati proizvodi. Više poljskih kobasica uvezemo, nego što slavonskih proizvedemo. Važno je život u ruralnim prostorima učiniti jednakim kao i u urbanim dijelovima, smatra Hajduković.

"Moderna poljoprivreda izuzetno je zahtjevna, a kurikularna reforma jedna je od ključeva za bolju poljoprivredu", zaključio je.

Hajduković je rekao ministru Tolušiću da će, ako nastavi trošiti europske novce na netransparentan način, onda bez njih i ostati. Tolušić mu je odgovorio da pokaže jednog poljoprivrednika koji je dobio novce, a nije se prijavio na natječaj, dodavši da je jedini takav netransparentan natječaj bio za vrijeme ministra Jakovine.

Davor Vlaović zabrinut je zbog pada broja OPG-ova, kao i za to da su mnogi blokirani. Pozdravio je inicijativu za nove zakone te dodao da izgledaju kao da je ministar prepisao program HSS-a. Kao problem istaknuo je tržište poljoprivrednih proizvoda koje u Hrvatskoj ne postoji jer smo dozvolili da trgovački lanci uđu kako su htjeli.

"Kada počnemo cijeniti čovjeka koji ustaje u 5 ujutro i radi, onda ćemo početi cijeniti i naš poljoprivredni proizvod", rekao je Vlaović.

Pročitajte više