HAK je već danima hakiran. Radi se o iznudi?

Screenshot: HAK/Facebook

NI ČETVRTI dan nakon hakerskog napada na Hrvatski autoklub (HAK) sustavi ne rade kako treba. Zato je uspostavljen drugi način informiranja vozača. Tijekom popodneva HAK-ova službena stranica počela je davati znakove života. Međutim, za provjeru stanja na cestama i dalje upućuju na stranicu revijahak. 

Iz MUP-a samo poručuju da je istraga u tijeku. No činjenica da su sustavi napadnuti nekoliko dana prije jednog od prvih prometnijih vikenda uoči turističke sezone stručnjacima ukazuje na pomno planiranje, piše RTL Danas

Riječ o ucjeni?

"Ti motivi mogu biti financijske naravi, one poznate prijetnje da netko traži određenu svotu novca da bi osposobio sustav. Može doći do same krađe podataka pa opet može netko tražiti određenom ucjenom da bi vratio te podatke. Može se raditi i o tome da je netko htio doći do nekih osobnih podataka pa krađom i prodajom tih podataka može napraviti štetu", kazao je potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Delić. 

Kako RTL Danas neslužbeno doznaje, ovdje je bila riječ o ucjeni i kriptiranju sustava. Koju svotu je nepoznati haker tražio - nije poznato. No dugotrajan oporavak sustava sugerira da je šteta značajna. 

"Vrlo je čudno kada određeni sustav ne radi nekoliko dana. To daje određenu poruku ili možemo iščitati, dok ne dobijemo nešto drugo da se radi o nečemu ili ozbiljnijem u smislu samog napada ili sustav sam po sebi nije napravljen da ga se može brzo osposobiti", kaže Delić. 

"Radimo na vraćanju svih sustava u pogon" 

Iz HAK-a poručuju da rade na vraćanju svih sustava u pogon. Dotad upozoravaju ljude na oprez. "Promet je pojačan na važnijim cestovnim pravcima, na autocesti Bregana - Lipovac prije svega u smjeru Bregane, a na A1 u oba smjera, također i na Krčkom mostu", kaže Pučić. 

Ipak, najveće gužve očekuju se sutra, kada završava produženi vikend. A do tada bi, kažu u HAK-u, njihovi sustavi trebali biti u punom pogonu. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više