Hakeri provalili u sustav LHC-a, znanstvenici prestrašeni

LOŠE vijesti iz tabora CERN-a vezane su uz najveći akcelerator čestica gdje su hakeri provalili u računala cijelog postrojenja, pa ako niste bili zabrinuti prije, možda je za to sada pravo vrijeme.

Greek Security Team - ima li razloga za strah?

Prema jučerašnjem izvještaju objavljenom u The Telegraphu, hakeri koji se nazivaju "Greek Security Team" provalili su u računala CERN-a toliko duboko da su se nalazili korak do preuzimanja kontrole nad jednim od detektora LHC-a.

Osobe odgovorne za ovaj, nimalo smiješan napad, sve su odradile u nekoliko sekundi da bi prilikom log off-a ostavili poruku: "We are 2600 - dont mess with us". Jedina ozbiljna posljedica napada bila je nedostupnost internetske stranice cmsmod.cern.ch za javnost. Znanstvenici zaduženi za projekt velikog "razbijača" čestica najviše su se zabrinuli zbog jednostavnosti kojom su hakeri izveli napad, ali i zbog mogućeg preuzimanja kontrole glavnog sistema.

Nadomak preuzimanja kontrole nad 12,5 tona teškom magnetu

Glavni LHC detektor sastoji se od računalno pokretanog magneta koji teži preko 12.500 tona dugačkog 21 metar i širokog 15. U slučaju da su provalili i u zadnje računalo mogli bi stvoriti velike probleme na tome detektoru koji je, prema nekim izvorima, "dovoljno teško pokrenuti i kada je sve u redu". Na sreću, oštećena je samo jedna datoteka no znanstvenici se slažu kako je to bilo: "zastrašujuće iskustvo". Iako je glasnogovornik CERN-a, James Gilles izjavio:

Glasnogovornik CERN-a uvjerava kako je sve "OK"

"Nije napravljena neka velika šteta, to je bio samo netko tko je želio dokazati kako sustav CMS može biti hakiran", takva izjava stavlja veliku zbunjujući upitnik iznad glave.

Točan cilj napada hakera bio je CMSMON koji nadgleda CMS software čija je zadaća prikupljanje podataka prilikom aktivacije velikog magnetnog detektora. Iako je ovaj napad bio zabrinjavajuć, CERN i dalje napominje kako je njihovo osiguranje čvrsto koristeći više mrežnih firewalla te kompleksne lozinke za svaki pojedinačni pristup sustavu.

Nedavno su prijavljeni propusti u osiguranju

Za osiguranje CERN-a brine se posebna skupina CNIC (Computing and Network Infrastructure for Controls) koja je nedavno izjavila kako posljednji događaji pokazuju propuste u osiguranju CERN-a, no taj isti tim nakon jučerašnjeg napada nije želio davati nikakve izjave. Sljedeći korak LHC projekta je kompleksniji i ozbiljniji od onog kojem smo bili svjedoci u srijedu.

Naime, čestice uspješno cirkuliraju akceleratorom u smjeru obrnutom od kretanja sata, a sljedeći korak je zadržavanje čestica u pravilnim skupinama te pokretanje druge skupine čestica u suprotnom smjeru kako bi, u konačnici, proizveli željeni sudar i otkrili nepoznate detalje o postanku svemira.

V.M.

Pročitajte više