Halucinogena riba pronađena u britanskim vodama

PO PRVI puta u dva desetljeća britanske je vode pohodila riba s Mediterana koja može izazvati halucinogena svojstva slična LSD-u. Ribu je uhvatio ribič, koji ju na sreću po svoje zdravlje, nije pojeo.

Radi se o ribi iz obitelji ljuskavki, imena Sarpa salpa, koja može izazvati višednevne halucinacije. Riba je inače vrlo uobičajena u Sredozemlju, posebno oko Tenerifa, Cipra i Malte, ali ju je o britanske vode očigledno privuklo toplije more.

Zaslužni su planktoni

"Halucinogenu" ribu se često služi u mediteranskim restoranima, ali ne treba jesti glavu i još neke dijelove, budući da određene vrste planktona kojima se riba hrani mogu izazvati halucinogene reakcije.

Poznat je slučaj iz 2006., kad su se dva Francuza otrovala ribom nakon što su ju pojeli. Jedan je imao halucinacije koje su trajale dva sata i noćne more koje su trajale dva dana, a drugi je halucinirao punih 36 sati.

"Možda sam je trebao prodati"

Zadnji put je riba uhvaćena u britanskim vodama 1983., a u povijesti je u tim vodama viđena samo tri puta.

Najnoviji primjerak uhvatio je Andy Giles, ribič kojemu se odmah učinila neobičnom. Sarpa salpu je inače vrlo lako prepoznati po zlatnim prugama koje joj se protežu uzduž tijela.

"Nikad nisam vidio takvu ribu pa sam je odnio stručnjacima na procjenu", rekao je Giles novinama The Sun. "No sad mi je jasno o kojoj se ribi radi i kakve efekte može imati. Možda sam je trebao odnijeti u grad i prodati je nekom klubu", našalio se Giles.

F.M.
Foto: zastitamora.org

Pročitajte više