Hamas odustao od ključnih zahtjeva, sve bliži dogovor o puštanju talaca

Foto: EPA

Hamas je odustao od nekih ključnih zahtjeva u pregovorima za dogovor o taocima i prekid vatre u Gazi nakon izraelskih tvrdnji da je njihovo ranije stajalište "suludo", piše CNN. To bi mogao biti pozitivan pomak dviju zaraćenih strana prema sporazumu koji bi konačno mogao dovesti do primirja i oslobađanja izraelskih talaca, tvrde dva upućena izvora.

"Glavne prepreke su riješene u smislu Hamasovog inzistiranja na potpunom povlačenju izraelskih snaga i okončanju rata", rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije nakon sastanka u petak u Parizu između američkih, egipatskih, izraelskih šefova obavještajnih službi i katarskog premijera.

Hamas značajno smanjio svoje zahtjeve

"Hamasovi zahtjevi za brojem Palestinaca koji bi morali biti oslobođeni su pali", dodao je dužnosnik.

Diplomatski izvor upoznat s razgovorima potvrdio je da je Hamas ublažio svoje stajalište prije dogovora o prvoj fazi sporazuma, iako se očekuje da će se izazovnije prepreke pojaviti kasnije kada će se raspravljati o složenim pitanjima, kao što je Hamasovo oslobađanje izraelskih vojnih zarobljenika, te samom kraju sukoba.

Izvori tvrde da bi se sporazum vjerojatno provodio u više faza i da bi nakon sklapanja početnog dogovora mogao dovesti do primirja koje bi trajalo šest tjedana uz oslobađanje skupine izraelskih talaca, uključujući žene, djecu, starije osobe i bolesne u zamjenu za manji broj palestinskih zarobljenika nego što je Hamas isprva tražio.

No, u drugoj fazi očekuje se da će pregovori postati kompliciraniji.

Pregovori u više faza

Tijekom primirja pregovori bi se vodili oko osjetljivijih tema, poput oslobađanja izraelskih vojnika koji su taoci, palestinskih zatvorenika koji služe dulje kazne, povlačenja snaga IDF-a i trajnog prekida rata te konačno pitanje rješenja budućih odnosa Izraela i Palestine.

Izraelski čelnici jasno su dali do znanja da namjeravaju pokrenuti vojnu ofenzivu na Rafah, dok je u ranijem prijedlogu Hamas rekao da žele koristiti drugu fazu za raspravu o "pitanjima za nastavak zajedničkog prekida vojnih operacija".

Timovi zemalja koji su se sastali u petak u Parizu sastali su se i danas u Dohi kako bi detaljnije razgovarali o planovima za pregovore, što je zasigurno znak napretka.

Razgovori u Parizu "dobro su prošli", rekao je visoki dužnosnik administracije. "Sada je sve na tehničkoj razini, mislim da možemo postići dogovor", rekao je dužnosnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.