Hambali osigurao 45.000 dolara za bombaške napade u Indoneziji

VOĐA južnoazijske militantne skupine Jemmaah Islamiah, Hambali, koji je prošloga tjedna uhićen u Tajlandu, u lipnju je osigurao 45 tisuća dolara za bombaške akcije u Indoneziji, izjavio je u utorak visoki dužnosnik indonezijske policije.

"Postojao je transfer 45 tisuća dolara koje je Hambali u lipnju

namijenio bombaškim operacijama u Indoneziji", rekao je novinarima glavni detektiv indonezijske policije Erwin Mappaseng.

Policja još uvijek istražuje je li taj novac korišten u bombaškom napadu na hotel JW Marriott u Džakarti 5. kolovoza, kada je ubijeno 12 osoba.

Hambalija, najtraženijeg militanta jugoistočne Azije, kojeg se smatra "mozgom" terorističke mreže Jemmah Islamiah povezane s al Qaidom, okrivljiju i za bombaški napad na Baliju u kojem su u listopadu 2002. poginule 202 osobe.

Malezijski dnevnik Star izvijestio je u utorak da je do Hambalijevog uhićenja došlo zahvaljujući prethodnom pritvaranju operativaca al-Qaide pod nadimcima Zubair i Li-Li.

Na temelju njihovog iskaza zajednička ekipa tajlandske policije i američke CIA-e 11. kolovoza pronašla je Hambalijevo sklonište u drevnoj tajlanskoj prijestolnici Ayutthaya gdje je uhićen.

List navodi kako su Zubair i Li-Li djelovali kao Hambalijevi glasnici i da su mu nalazili skloništa.



Pročitajte više