Hamenei: Slogan "Smrt Americi" se ne odnosi na ljude, već politiku

Foto: GettyImages

ALI HAMENEI kaže da se slogan "Smrt Americi" ne odnosi na ljude, već na američku politiku, javlja AP pozivajući se na informacije objavljenje na službenih stranicama iranskog vrhovnog vođe.

Hamenei je gledište o sloganu iznio tijekom sastanka s iranskim studentima ususret današnjoj obljetnici preuzimanja američkog veleposlanstva u Teheranu. Militantni studenti su 4. studenog 1979. godine zauzeli ambasadu i 444 dana kao taoce držali 52 Amerikanca.

Dvije zemlje otada nisu imale diplomatske odnose, iako se situacija mijenja otkad je predsjedničke ovlasti preuzeo Hassan Rouhani.

"Cilj slogana nije smrt američkih ljudi. Slogan znači smrt američkoj politici i aroganciji i ima snažnu podršku u Iranu," rekao je Hamenei čiji tvrdolinijaši u iranskoj vladi nastavljaju sumnjati u namjere SAD-a i drže i da američka vanjska politika predstavlja nacionalnu prijetnju.

Duboko nepovjerenje

Vrhovni vođa je ponovio upozorenje da se SAD-u ne može vjerovati usprkos nedavno postignutom nuklearnom sporazumu koji podrazumijeva podizanje sankcije protiv Irana. "Priroda američkog stava je nastavak istih neprijateljskih ciljeva iz prošlosti, i nacija to neće zaboraviti," rekao je.

AP piše
da je protuamerički sentiment i dalje snažan u Iranu. Svake godine ususret obljetnici napada na veleposlanstvo gradske vlasti postavljaju reklamne plakate na glavnim ulicama i trgovima.

Na jednom od panoa, na teheranskom trgu Vali-e asr, ove je godine postavljena izmijenjena inačice slavne fotografija "podizanja zastave kod Iwo Jime". Marinci na posteru imaju okrvavljene ruke, a zastavu ne podižu na stijenama i kamenju, već na hrpi leševa.

Pročitajte više