HARTMAN: IMAMO INFORMACIJE DA JE GOTOVINA U HRVATSKOJ

Glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florance Hartmann izjavila da će Tužiteljstvo ustrajati na "slučaju Gotovina", jer ima informacije da se odbjegli hrvatski general nalazi u Hrvatskoj, prenosi u subotu beogradski radio B52.

"Mi određene bjegunce tražimo u nekoj državi na osnovu podataka koji nas upućuju na to...U ponedjeljak ćemo ići u Zagreb i kod hrvatskih vlasti insistirati u vezi Gotovine, jer imamo informacije da se on nalazi tamo", izjavila je Hartmann.

"O tim informacijama razgovaramo, tražimo da se one provjere i da riješimo te probleme", rekla je Hartmann nakon jučerašnjih razgovora glavne tužiteljice Carle del Ponte s dužnosnicima Srbije i Crne Gore.

Aktivnosti hrvatskih vlasti na rješavanju "slučaja Gotovina", koji je u bijegu od podizanja optužnice ICTY-a u ljeto 2001., bit će središnja točka razgovora koje će u ponedjeljak u Zagrebu voditi premijer Ivica Račan i Carla del Ponte, tri dana uoči njezina izvješća Vijeću sigurnosti UN.

Glasnogovornica Hartmann izjavila je da je Del Ponte tijekom posjeta Beogradu iznijela podatke koji upućuju da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi u Srbiji.

Premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da za hapšenje Mladića postoji prepreka tehničke prirode, jer je neizvjesno je li on u Srbiji. Živković je Carli del Ponte rekao da političkih prepreka za hapšenje Mladića nema, prenosi radio B52.

Glavna je tužiteljica sa srbijanskim dužnosnicima razgovarala i o hapšenju 17 bjegunaca od Haškog tribunala. "Nitko od tih ljudi u bijegu neće moći izbjeći obvezu da bude prebačen u Haag, jer optužnice su tu i od toga se ne može odustati", naglasila je Hartmann.

(Hina) tman/bcav br

Pročitajte više