Hasanbegović kod Bujanca: Najmanje što je RH mogla napraviti za Barešića je podići mu spomenik

Screenshot: YouTube/Bujica

KONTROVERZNI tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović jučer je gostovao u emisiji desničara i šovinista Velimira Bujanca, čija je tema bila podizanje spomeniku Miri Barešiću u Dragama. Osuđeni narkodiler Bujanec u studiju je ugostio i kćer Mire Barešića, Andreu Jelenu Barešić.

"Pa, na početku bih posebno pozdravio mladu gospođicu u studiju, cijelu obitelj Barešić, njegovu sestru, brata, suprugu, sina i ostale. Skromne i samozatajne ljude, koje sam imao čast upoznati i među ostalim, odazvati se na njihov poziv na podizanje spomenika Miri Barešiću - hrvatskom revolucionaru, branitelju i časniku - to je najmanje što su hrvatski narod i država mogli učiniti za njegovu žrtvu i život koji je dao za domovinu braneći je i stvarajući je 1991. godine.

Barešićev život je u biti metafora povijesti hrvatskog naroda u 20. stoljeću. On je tek jedan od tisuću onih koji su nosili baklju borbe za hrvatsku državnu neovisnost i slobodu, nasuprot Jugoslaviji i komunizmu", prokomentirao je Hasanbegović Barešićev životni put.

Podsjetimo, spomenik Miri Barešiću - emigrantu koji je zbog ubojstva jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora - svečano je otkriven 31. srpnja u dalmatinskom mjestu Drage.

Negativne reakcije iz regije

Spomenik je podignut na inicijativu Ante Barešića, koji je prikupio oko 150.000 kuna kako bi se financirali izrada i podizanje statue. Općina Pakoštane se pobrinula za zemljište te osigurala potrebnu dokumentaciju.

Podizanje spomenika izazvalo je niz negativnih reakcija u regiji. Srpski politički čelnici žestoko su osudili taj čin, a reagiralo je i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore, koje je uputilo protestnu notu veleposlanstvu Hrvatske u Podgorici.

"Barešić je pravomoćno osuđen za ubojstvo Vladimira Rolovića, jugoslavenskoga ambasadora u Švedskoj 1971. godine. Očekujemo da će se Vlada Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslavenski i crnogorski diplomat”, navedeno je u priopćenju crnogorskog Ministarstva.

Pročitajte više